Pátek, 29. března 2024

Priorita: Informace o úspěchu v čerpání z OPŽP a nových výzvách

Součástí lednového vydání Priority jsou i informace o výzvách pro letošní rok v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 až 2020

Priorita: Informace o úspěchu v čerpání z OPŽP a nových výzvách

Lednové vydání časopisu Priorita je vydáním speciálním, které se soustředí na shrnutí, jak se novému vedení Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR v loňském roce podařilo zabránit tomu, aby Česká republika z důvodu pomalého čerpání finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí přišla o třináct miliard korun.

Ministr životního prostředí Richard Brabec v rozhovoru v Prioritě říká: ,,Záchrana těchto peněz byla pro mne od prvního dne absolutní prioritou. Bylo jasné, že musíme ihned zahájit krizový systém řízení, protože za každý další den nečinnosti by Česká republika přišla přibližně o 60 miliónů korun!"

Ke stejnému tématu se v Prioritě vyjadřuje i ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, který loňský úspěch hodnotí z hlediska fungování státního fondu. Jednou z příčin, proč se podařilo zachránit miliardy korun z Operačního programu životní prostředí, podle něj byla i stabilizace státního fondu jako instituce.

,,Když jsem se po třech letech vrátil na státní fond, v jeho čele byl pověřený ředitel a měl jednoho stabilního náměstka. Na některých místech vedoucích pracovníků seděli lidé, jejichž jedinou kvalifikací bylo takzvaně politické krytí. Personální stabilizace fondu tak byla vůbec prvním krokem, který bylo potřeba udělat," vysvětluje Petr Valdman.

Součástí lednového vydání Priority jsou však i informace o výzvách pro letošní rok v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 až 2020 a praktické informace pro příjemce podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007 až 2013, kteří musejí své projekty nejen dokončit, ale také profinancovat do konce letošního roku.

Priorita 01-2015

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů