Pátek, 26. dubna 2024

ČIŽP se podle nového šéfa změní. Chce více prevence, změní pokuty

ČIŽP se podle nového šéfa změní. Chce více prevence, změní pokuty

Práce inspektorů životního prostředí se změní. Více než pokuty by měli veřejnost poučovat o prevenci. Pokud ale opakovaně lidé nebo firmy poruší zákon, budou častěji navrhovat odebrání licence pro podnikání. Změny v kontrolách se mohou dotknout nejvíce malých a středních firem a provozoven, u nichž se inspektoři s porušením zákona setkávají nejčastěji. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl nový ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Po celé republice by se podle něj měla sjednotit výše pokut a jejich udělování, ty mohou dosáhnout až 50 milionů.

Geuss tvrdí, že kontroly mají směřovat k tomu, aby se zlepšil stav životního prostředí, nikoliv aby se jen vybíraly pokuty. Dříve prý byli inspektoři odměňováni podle počtu provedených kontrol a udělených sankcí.
Že by se lidé přestali inspekce bát, si nemyslí. Inspekce má podle něj využívat kontrolu ve třech úrovních podle typu subjektu a druhu poškození životního prostředí; nejdříve od ukládání nápravných opatření a prevence, přes pokuty a až po konečné odebrání licencí.

Předloni dala ČIŽP pokuty za 167 milionů korun. Oproti tomu požádala v minulosti konkrétně v případě odpadového hospodářství o odebrání pouze 15 licencí. Dosud firmy přišly jen o tři, uvedl ředitel.
"Myslím si, že bychom v případech, které jsou jednoznačné, měli postupovat daleko razantněji. To znamená zvýšit pokuty o řád," uvedl Geuss. Ve funkci je od loňského prosince, předtím působil v oblasti životního prostředí i průmyslu.

ČIŽP dává podnět k odebrání licence nejčastěji ke krajskému úřadu, v místě, kde firma působí. Pro firmu je likvidační, pokud o licenci přijde. Naposledy ČIŽP navrhla odebrat licenci firmě CITITI, která navíc dostala dvě pokuty celkem za 2,4 milionu korun. Firma inspektorům neumožnila provést kontrolu a nedoložila, kde skončilo více než 19.000 tun odpadu, z toho více než polovina nebezpečného.

Inspektoři mají letos v plánu provést několik tisíc kontrol. Více než dvě stovky se budou týkat ohlašování do národního integrovaného registru znečišťování. Firmy, které do něj spadají a v minulosti porušovaly zákon, bude ČIŽP kontrolovat častěji. Zaměřit by se měla i na prevenci před nežádoucím znečišťováním ovzduší a ozonové vrstvy. Kontrolovat bude také tygry v domácích chovech kvůli zvýšenému počtu výrobků z nich.

Do hledáčku inspekce spadnou například také velcí znečišťovatelé a zhruba 130 nejvýznamnějších komunálních čistíren odpadních vod. Nově bude kontrolovat i zpětný odběr pneumatik, vybrané internetové prodejce pneumatik, elektrozařízení, kteří mají nové povinnosti písemného informování při prodeji, a tradičně také hospodaření s odpady, v němž se ročně točí desítky miliard korun.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů