Sobota, 20. dubna 2024

V centru Prostějova možná budou podzemní kontejnery na odpad

V centru Prostějova možná budou podzemní kontejnery na odpad

Prostějovská radnice chce v centru města instalovat podzemní kontejnery na tříděný odpad, které by v památkové zóně a jejím sousedství nahradily sběrné nádoby rozmístěné na povrchu. Město připraví projekt a hodlá se ucházet o dotaci z evropských fondů, řekl dnes novinářům náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD). Náklady na vybudování podzemních kontejnerů zatím nebyly vyčísleny.

"Aby bylo možné podat žádost o dotaci a následně realizovat budování podzemních kontejnerových stanovišť na tříděný odpad v centru města, musíme zadat zpracování projektové dokumentace v předstihu před vyhlášením dotační výzvy," uvedl Fišer.

Radní proto tento týden na zpracování projektové dokumentace vyčlenili 50.000 korun a zároveň vytipovali tři lokality, kde by mohla být podzemní kontejnerová stanoviště umístěna. Obyvatelé Prostějova by v budoucnu mohli tříděný odpad vhazovat do podzemních kontejnerů na Žižkově náměstí, ve Školní ulici a na náměstí E. Husserla.

Podle platných předpisů už nelze instalovat sběrné nádoby v městské památkové rezervaci na veřejná prostranství, takže stále více měst buduje podzemní úložiště. Podzemní kontejnery mají větší kapacitu, přičemž nad úrovní ulice jsou jen vhazovací sloupky, které připomínají odpadkové koše. Systém vyprazdňování podzemních kontejnerů svozovým autem s hydraulickou rukou je stejný jako u nadzemních nádob.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů