Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třináct států s populací tygrů se dohodlo na protipytlácké síti

Třináct států s populací tygrů se dohodlo na protipytlácké síti

Třináct zemí, v nichž žije tenčící se světová populace volně žijících tygrů, se v pátek dohodlo na vytvoření sítě pro sdílení informací, aby mohly lépe bojovat proti pytlákům. K dohodě zúčastněné státy dospěly na závěr konference, která se konala v nepálském hlavním městě Káthmándú, napsala dnes agentura AFP.

Pětidenního jednání, které společně pořádaly Nepál a Světový fond na ochranu přírody (WWF), se zúčastnilo zhruba sto expertů. Nepál nebyl jako hostitel vybrán náhodou: tato země má v posledních letech při ochraně tygrů značné úspěchy. Poslední dva roky tu nebyl zaznamenán ani jeden pytlácký incident týkající se tygrů a populace těchto ohrožených šelem stoupla v letech 2009 až 2013 téměř o třetinu.

Ještě před sto lety na celém světě žilo zhruba 100.000 tygrů. Desetiletí pytláctví a ničení jejich přirozeného životního prostředí ale zdecimovalo jejich počty na nynějších asi 3000 kusů.

Pytláci loví tygry kvůli jejich kostem, které se používají jako přísada v tradiční čínské medicíně. Navíc tygří kožešina může na černém trhu vynést až 16.000 dolarů (více než 390.000 korun). A velkou cenu má i tygří penis, o němž se věří, že posiluje mužskou pohlavní výkonnost.

Země, kde tygři ve volné přírodě žijí - Bangladéš, Barma, Bhútán, Čína, Indie, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Nepál, Rusko, Thajsko a Vietnam - v roce 2010 zahájily program, který má za cíl do roku 2022 počet tygrů zdvojnásobit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů