Pátek, 29. března 2024

Půl miliardy denně Vladimíru Putinovi za ropu a plyn

Vláda slíbené léky na fosilní závislost zatím nepřinesla

Půl miliardy denně Vladimíru Putinovi za ropu a plyn

Český statistický úřad právě zveřejnil statistiku zahraničního obchodu za rok 2014. Vyplývá z ní, že z české ekonomiky loni odteklo 61 miliard za dovoz zemního plynu a 117 miliard za ropu, celkem tedy 488 milionů korun denně [1]. Většina přitom směřovala do Ruska.

Zbytek dovozu pak pomáhal financovat bizarní diktaturu v Turkmenistánu, represivní režim prezidenta Ilhama Alijeva v Ázerbájdžánu nebo pokračování výzkumu nesmrtelnosti pro kazašského vůdce Nursultana Nazarbajeva [2].

Využívání domácího uhlí přitom není řešením. Znečištění z jeho spalování způsobuje ročně škody na zdraví, přírodě i stavbách ve výši 51 miliard korun ročně [3] - zaplatí je domácnosti a firmy v daních či zdravotním pojištění. Naopak zisky z prodeje tečou do kapes několika uhlobaronů. Například Pavel Tykač a jeho dva společníci si odvedli za čtyři roky na dividendách ze svých těžařských společností 17 miliard korun, většinou do daňových rájů. Stát za stejnou dobu dostal za své vlastní uhlí jen 400 milionů.

Diskutované prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách by znamenalo další obří ekonomické škody. Vědci z Univerzity Karlovy spočetli, že by šlo o 1,2 bilionu korun v případě velkolomu ČSA a ,,jen" 95 miliard korun v případě uhlí za limity na velkolomu Bílina [4]. Navíc zmínění majitelé těžební společnosti Severní energetická chtějí zbořit město Horní Jiřetín, osadu Černice a chemické továrny, aby mohli uhlí spalovat v zastaralé elektrárně Chavaletice, která jako většina dalších vyrábí na vývoz. S teplárnami nepočítají.

Sobotkova vláda jasně slíbila, že závislost na fosilních palivech bude řešit. Zatím udělala jen první nesmělý krok, když schválila odblokování solárních střech, které pomohou zbavit domácnosti závislosti na uhelné elektřině, a bioplynových stanic, jež snižují spotřebu uhlí či plynu [5]. Ale slíbený přelomový zákon, který se osvědčil v Británii a sráží tamní závislost na fosilních palivech o dvě procenta ročně, na stole stále není, přestože i opozice by na něj kývla [6].

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,S obavami sledujeme kroky nejen Putinova režimu. Také porušování lidských práv v Ázerbájdžánu či Turkmenistánu nám vadí. Ale dovozem ropy a plynu tyto režimy financujeme. A nepomáhá nám ani naše domácí uhlí. Peníze za něj pro změnu odtékají do daňových rájů a doma zůstává znečištění."

,,Odblokování solárních střech a bioplynových stanic vládou navrhovaným zákonem je chvályhodné, ale pro řešení fosilní krize nedostatečné. S dalšími kroky není možné otálet. Perspektivní větrná energetika z vůle státu stále stagnuje a hlavně stále čekáme na antifosilní zákon, který by dal jasný směr inovacím a modernizaci, jak se to povedlo třeba v Británii."



Kontakty:

Jiří Koželouh,
programový ředitel, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů