Úterý, 19. března 2024

Sokolov dokončil revitalizaci části Jižního lomu, vznikl zde park

Sokolov dokončil revitalizaci části Jižního lomu, vznikl zde park

V Sokolově dokončili lesopark na levém břehu Ohře. Na území někdejší Jižního lomu město s pomocí dotace dalo udělat parkové úpravy, prořezávku a výsadbu nových dřevin. Úpravy stály zhruba deset milionů korun, řekl ČTK místostarosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

"Území Jižního lomu město získalo asi před 15 lety. Měli jsme projekt na revitalizaci celého území, ale poté, co jsme se dozvěděli, že se bude stavět západní obchvat, který celé území rozpůlí, jsme se zaměřili jen na tu atraktivnější část mezi Svatavkou a západním obchvatem," uvedl Jakobec.

Město s projektem uspělo v žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Ačkoli projekt počítal s celkovými náklady 17 milionů korun, ve výběrovém řízení se podařilo dosáhnout ceny výrazně nižší.

Terénní úpravy vytvořily náspy, tůně s mokřadem, lesní cesty a pěšiny s osvětlením. Vznikl zde i malý přírodní amfiteátr se zastřešeným jevištěm. Částečně zachovány zůstaly dřeviny z někdejšího arboreta, které sloužilo na testování dřevin vhodných na rekultivace.

Levé nábřeží řeky v Sokolově nechal loni státní podnik Povodí Ohře zpevnit, nechal kultivovat břeh a propojit bývalé slepé rameno s hlavním tokem řeky. Město ještě chystá rekonstrukci Krejcarovy lávky, ze které zmizí parovod bránící výhledu. Nahradí jej parovod, který je součástí nového mostu budovaného západního silničního obchvatu města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů