Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Generální ředitel Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE Markus J. Beyrer zdůraznil na 8. Výroční plynárenské konferenci důležitost vytvoření integrovaného evropského energetického trhu. Podle Beyrera je nezbytně důležité, aby EU diverzifikovala své zásoby, a to jak externě, tak interně, a vytvořila regulatorní prostředí, které podpoří rozvoj průmyslu. V současné době jsou ceny plynu příliš vysoké, což snižuje konkurenceschopnost Evropy oproti jiným světovým hráčům.

Odmítaný projekt kancelářského komplexu Nový Opatov nad stanicí metra získal od pražského magistrátu kladné stanovisko EIA, a je tak přijatelný z hlediska vlivů na životní prostředí. Developer Reflecta Development však musí postavit podstatně menší objekt, který navrhoval jako druhou možnost. Navíc během územního a stavebního řízení musí vyřešit 79 připomínek, zjistila ČTK z informačního systému EIA.

Téměř 90 procent velkých měst v Číně nesplnilo v minulém roce státní normy týkající se kvality ovzduší. Informovalo o tom čínské ministerstvo životního prostředí, podle něhož pouze osm ze 74 měst mělo hladinu smogu nižší, než je stanovený limit. Nejhorší situace byla zjištěna na severu země v provincii Che-pej, která obklopuje metropoli Peking.

Ruský plynárenský gigant Gazprom se rozhodl letos snížit kapitálové výdaje na 30 miliard dolarů z loňských 38 miliard dolarů, protože vývoj trhu a politické situace vytvořily obtížné podnikatelské prostředí. Na výstavbu plánovaných plynovodů do Číny nebude mít toto omezení investic žádný vliv. Gazprom nedávno zrušil rozšíření plynovodu Nord Stream a plán na výstavbu plynovodu South Stream.

Sněmovna na návrh Senátu omezila možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí, úpravu podpořil i ministr životního prostředí Richard Brabec. Novela má posílit vliv veřejnosti v povolovacím procesu. Úprava se týká ustanovení, podle něhož původně mělo už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí.

Z TWITTERU
Podtrženo a sečteno: vláda prosadila velkou reformu zákona, která ponejvíce vylepší ochranu zemědělské půdy. Hlavně proti erozi.
@VojtechKotecky
Zoolog, publicista a ochránce životního prostředí Vojtěch Kotecký glosuje včerejší zamítnutí novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů