Úterý, 23. dubna 2024

Sedm svazů firem a obcí kritizuje MŽP kvůli analýze odpadů

Sedm svazů firem a obcí kritizuje MŽP kvůli analýze odpadů

Ekonomická analýza Plánu odpadového hospodářství vychází z nereálných předpokladů a její výsledky jsou zavádějící. Shodlo se na tom sedm svazů, které zastupují stovky obcí a tisíce firem a živnostníků. Svou kritiku k dokumentu vznesly podle zjištění ČTK na posledním jednání Rady odpadového hospodářství na ministerstvu životního prostředí (MŽP). Analýzu v rámci odpadového plánu schválila vláda už loni v prosinci, svazy ale tvrdí, že ji nemohly okomentovat, přestože jim to prý ministerstvo slíbilo.

Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové se o dokumentu, který si úřad nechal zpracovat, stále jedná. Z různých důvodů svazy také zpochybňují plány na zapojení živnostníků, kteří mají za svoz odpadu v budoucnu platit obcím. Odpadový plán kvůli nízkým cílům recyklace a rozdílným prognózám kritizuje i asociace ekologických organizací Zelený kruh. Svazy požadují, aby se dokument přepracoval, než se přijme nová odpadová legislativa. O ní by už brzy měla jednat vláda.

"V současnosti lze tuto ekonomickou analýzu považovat za jedinou aktuální relevantní analýzu dopadů nového POH ČR," odpověděla ČTK Roubíčková. Pokud někdo předloží jinou ekonomickou analýzu, bude se jimi MŽP zabývat, dodala.

Šéf Svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc ČTK řekl, že byla analýza vytvořena příliš rychle a použitá data nejsou reprezentativní. Dokument prý budí rozpaky a musí se předělat. "Analýza staví do špatného světla Plán odpadového hospodářství a znevěrohodňuje ho," reagoval. Richard Blahut ze Sdružení veřejně prospěšných služeb nazval analýzu i kvůli dalším nesrovnalostem paskvilem. Nelíbí se ani Svazu měst a obcí.

Jedním z kritizovaných předpokladů, proč by se poplatky za odpady měly obcím a občanům zlevnit, je až padesátiprocentní zapojení živnostníků a zdražení jejich nákladů. Analýza počítá s tím, že počet zapojených živnostníků bude stoupat o pět procent ročně. To je podle oslovených znalců nereálné. Podle Věroslava Sobotky z Asociace malých a středních podniků je pro živnostníky levnější uzavřít smlouvu s odpadovou firmou než s obcí, která bývá jen prostředníkem. Počty živnostníků prý stagnují.

Také Hospodářská komora má s dokumentem nejen kvůli tomu problém. "Jako druhý problém vnímáme to, že je analýza předkládána až po schválení vládou," řekl ČTK Jan Mraček. Nezdají se mu ani modely zvyšování poplatku za skládkování. Analýza obsahuje několik modelů poplatků a ministerstvo slibuje, že o nich ještě povede diskuzi. Citelné zdražení poplatků pro občany za odpady odmítá. Mluvčí uvedla, že skládkovací poplatek, který platí obce, se nerovná poplatku, který platí občané.

Pokud má jít podle Petra Havelky z České asociace odpadového hospodářství o dokument, ze kterého vychází desetiletá odpadová strategie ČR, je nezbytné chyby v analýze opravit.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů