Sobota, 20. dubna 2024

Praha podepsala memorandum s povodím Vltavy kvůli stavbě čistírny

Praha podepsala memorandum s povodím Vltavy kvůli stavbě čistírny

Pražští radní dnes schválili podpis memoranda s Povodím Vltavy kvůli dostavbě čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Praha zaplatí a provede úpravy v okolí čistírny na pozemcích patřících povodí. ČTK to zjistila z materiálu, který dnes schválili pražští radní. V okolí čistírny musí Praha vykácet zeleň a upravit hrazení trojského kanálu.

"Vzhledem k situaci, že tato opatření budou prováděna na pozemcích ve vlastnictví České republiky, se kterými má právo hospodařit Povodí Vltavy, bylo zpracováno memorandum," píše se v materiálu, který projednali radní.

Takzvaná nová vodní linka bude postavena v záplavovém území a stavba tak ovlivní při povodni výšku hladiny Vltavy. Praha proto musí společně s povodím změnit manipulační a provozní řád plavební komory mezi břehy Podbaby a Troje a vybudovat uzávěr horního plavebního kanálu Troja. Kanál bude vyčištěn a město nechá opravit jeho stěny. Začátek zkušebního provozu nové čistírny je plánován na prosinec 2017.

Nutné bude rovněž rekultivovat přilehlé břehy Císařského ostrova nad novou stavbou. Proveden bude dendrologický průzkum stromů, který určí, kolik zeleně a kde bude třeba pokácet. Praha nechá odvézt i skládku výkopového materiálu, která se tu nyní nachází.

Náklady na změnu režimu a provoz hrazení plavební komory bude platit Praha, s povodím podepíše smlouvu. Město zaplatí i úpravu břehu. Na kolik se celkové náklady vyšplhají, není zatím jasné, Praha musí například na rekultivaci zeleně vypsat otevřené výběrové řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů