Čtvrtek, 28. března 2024

Mladá Boleslav bude chtít 180 milionů Kč po Geosan Group

Mladá Boleslav bude chtít 180 milionů Kč po Geosan Group

Mladá Boleslav bude požadovat náhradu škody 180 milionů korun po společnosti Geosan Group, která měla ve městě postavit novou úpravnu odpadů za 479 milionů korun. Podle primátorova náměstka Michala Kopala (ODS) firma dlouho otálela s podpisem smlouvy a nyní už by nestihla stavbu postavit do termínu, kdy město může na projekt čerpat dotaci 180 milionů korun. Město nyní plánuje postavit menší úpravnu s jinou firmou.

"Uvažuje se o nějaké menší verzi, nebude to tak rozsáhlé. Měla by se realizovat ne s tou firmou, která to vyhrála, ta otálí s podpisem smlouvy," řekl Kopal. Doplnil, že nezná důvod, proč firma smlouvu nechce podepsat. Investorem projektu je firma Compag, ve které má město téměř poloviční podíl. Město zároveň Compagu, který si měl vzít na část investice úvěr, mělo ručit. Podle Kopala se ale zatím úvěr nezačal čerpat.

"V současné době probíhají intenzivní jednání s Compagem, což je investor, a více se k této kauze vyjadřovat nebudeme," řekla ČTK Vlasta Končelová z firmy Geosan Group.

Úpravna odpadů měla být původně do provozu uvedena tento měsíc. Celková investice do výstavby měla být 479 milionů korun, zhruba 180 milionů měla pokrýt dotace od Státního fondu životního prostředí, zbylých 300 milionů měl zaplatit Compag bankovním úvěrem se splatností 15 let. Město mělo ručit za téměř polovinu úvěru. ""Budeme po nich (pozn. po firmě Geosan) uplatňovat náhradu škody, protože ta dotace, která měla přitéct, to je ta škoda, která nám vznikne," dodal Kopal.

V úpravně se měl ekologicky zpracovávat odpad. Cílem mělo být co nejvíc složek směsného komunálního odpadu využít pro výrobu energie, ať už elektrické či jako paliva.

Mladá Boleslav nyní využívá pro sklad komunálního odpadu michalovickou skládku. Její kapacita se má naplnit přibližně v roce 2016.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů