Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika aktivně přispívá k boji proti nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy

Česká republika aktivně přispívá k boji proti nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy
Česká republika aktivně přispívá k boji proti nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy

Dnes odjíždí do ženevského sekretariátu mezinárodní úmluvy CITES delegace z Ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v čele s jejím ředitelem Erikem Geussem, který na chystaném ,,Ministerském dialogu klíčových států zasažených nelegálním obchodem s nosorožčími rohy" reprezentuje se svými kolegy rezort životního prostředí.

Sekretariát CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin) svolal na sobotu 14. února 2015 do Ženevy jednání ministrů států zasažených nelegálním obchodem s nosorožčími rohy, a to Jihoafrické republiky, Mozambiku, Vietnamu, Číny a České republiky. Cílem setkání je podpořit efektivní vzájemnou spolupráci mezi areálovými (např. JAR, Mozambik), tranzitními (např. ČR) a konzumentskými státy (zejména Vietnam) nelegálního prodeje nosorožčích rohů při potírání této mezinárodní kriminality.

,,Posílení spolupráce mezi zeměmi dotčenými nelegálním obchodem s nosorožčími rohy, ke které by jednání o tomto víkendu mělo bezesporu přispět, velmi vítáme. Kromě zlepšení výměny informací o řešených případech považuji za vhodné navázat užší spolupráci s Vietnamem. Zejména pro možnost přípravy osvětové kampaně k nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy," uvedl při odjezdu do Ženevy Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

V posledních letech došlo k neúměrnému zvýšení pytláctví nosorožců. Nelegální obchod s nosorožčími rohy roste s poptávkou tradiční čínské medicíny a prodejem do Vietnamu, kde se rozšířila fáma o jejich účincích na léčbu rakoviny. To zvedlo cenu na černém trhu až na 65 tisíc USD za kilogram rohoviny. ,,Kriminální gangy hledají jakékoli způsoby získání nosorožčích rohů od krádeží z evropských sbírek a muzeí až po extrémní pytlačení. V roce 2006 bylo upytlačeno 60 nosorožců, v roce 2013 toto číslo několikanásobně vzrostlo až na více než tisíc kusů. To znamená, že jsou zabiti nejméně tři nosorožci denně," řekl Geuss.

Na území České republiky se během poslední doby vyskytlo několik případů nelegálního obchodu s rohovinou, které svým rozsahem hraničilo až s organizovaným zločinem. Kontrolní orgány CITES (ČIŽP, Celní správa) po provedených kontrolách zjistily, že ve více než 80 procentech případů došlo k pokusům či prokazatelnému zneužití loveckých trofejí z nosorožců dovážených z JAR pro komerční účely.

Na základě této skutečnosti byl v červnu 2014 po vzájemné dohodě mezi ČR a JAR pozastaven ze strany JAR vývoz loveckých trofejí z nosorožců do ČR. Kontroly lovců z ČR, kteří dovezli lovecké trofeje z JAR, dále pokračují.

Vloni v září se ČR zapojila i do mezinárodní kampaně ,,Pálení nosorožčích rohů". Ta se uskutečnila v ZOO Dvůr Králové. Spáleno bylo 53 kg rohoviny z nosorožčích rohů (dva rohy věnovalo Ministerstvo životního prostředí).

Více informací k úmluvě CITES najdete na: této internetové adrese.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů