Pátek, 29. března 2024

ECHA zpřísňuje pravidla pro aktualizace dokumentací

ECHA začne zveřejňovat seznam nejpravděpodobnějších dokumentací, u kterých provede kontrolu shody...

ECHA zpřísňuje pravidla pro aktualizace dokumentací

Zároveň zpřísňuje a upřesňuje lhůty pro aktualizace dokumentací, aby zkrátila dobu zpracování vyhodnocení dokumentace.

ECHA začala realizovat novou strategii kontrol shody (kontrol správnosti předložené registrační dokumentace). Cílem je zvýšit efektivitu a transparentnost při hodnocení dokumentace a zaměřit se na ty látky, které mají největší dopad na lidské zdraví a životní prostředí. Od ledna 2015 nastávají změny.

Větší transparentnost plánů kontrol shody

ECHA začne publikovat seznam látek, pro které provede s největší pravděpodobností kontrolu souladu. To dává registrantům možnost aktualizovat počáteční dokumentaci ještě předtím, než začne její kontrola. Seznam je orientační a není vyčerpávající: ECHA si vyhrazuje právo otevřít další kontroly shody u jakékoliv dokumentace kdykoliv a bez předchozího upozornění registranta.

Kontroly se zaměří především na osm klíčových koncových bodů, které jsou popsány v nové strategii kontrol shody. Jedná se o genotoxicitu, toxicitu po opakované dávce, prenatální vývojovou toxicitu, reprodukční toxicitu, karcinogenitu, dlouhodobou toxicitu pro vodní prostředí, biologickou rozložitelnost a bioakumulaci.

Seznam látek, u kterých se očekává provedení kontroly souladu lze nalézt zde.

Kontroly shody: během procesu rozhodování nelze aktualizovat dokumentaci

Aby zkrátila dobu potřebnou pro zpracování, nebude už ECHA brát v úvahu aktualizace dokumentací, které byly provedeny po odeslání návrhu rozhodnutí o kontrole shody na adresu registranta k připomínkám.

Změna nemá vliv na 30 denní lhůtu, kterou má registrant k podání připomínek k návrhu rozhodnutí. Připomínky budou brány v úvahu při rozhodování.

ECHA nadále nabízí neformální konzultace s registrantem pro objasnění procesu a obsahu návrhu rozhodnutí. Od registranta se očekává, že po přijetí konečného rozhodnutí aktualizuje před daným termínem svou dokumentaci. Po tomto termínu ECHA zhodnotí, zda jsou splněny požadavky uvedené v rozhodnutí.

Návrhy testů: 60 dní na aktualizaci

Po obdržení návrhu rozhodnutí o návrzích testů budou mít registranti 30 dní na vyjádření připomínek a dalších 30 dní na případnou aktualizaci své dokumentace.

Aby se zabránilo zbytečným zkouškám na obratlovcích, bude v případě návrhů testů zahrnujících analogický přístup (read--across) a kategorií pro dvě nebo více registrovaných látek umožněn pružnější přístup. Příslušné lhůty budou uvedeny v návrhu rozhodnutí agentury ECHA a oznámeny dopisem.

Další informace

Celý text článku v anglickém jazyce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů