Úterý, 19. března 2024

Jak na problémy s nepůvodními, invazními druhy rostlin a živočichů?

Možnosti řešení vám přiblíží seminář na Novotného lávce ve středu 25. února

Jak na problémy s nepůvodními, invazními druhy rostlin a živočichů?

Jak čelit problémům s invazními druhy rostlin, hub, hmyzu nebo obratlovců nastíní odborný seminář, který se uskuteční ve středu 25. 2. 2015 v sídle České lesnické společnosti na Novotného lávce v Praze. Akci pro odbornou veřejnost pořádá Česká lesnická společnost společně s Lesní ochrannou službou Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. (VÚLHM) a Komisí ochrany lesa Odboru lesního hospodářství České akademie zemědělských věd.

Přednášející z ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství seznámí účastníky semináře s novou právní úpravou v oblasti nepůvodních druhů a o rostlinolékařské legislativě ve vztahu k invazním škodlivým organismům. Další příspěvky zazní od odborníků z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Lesní ochranné služby a Útvaru myslivosti VÚLHM, České zemědělské univerzity, Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. a L.E.S. ČR, s.r.o.

Témata semináře se týkají např. karanténních škodlivých organismů v lesích, invazivních druhů podkorního a dřevokazného, listožravého a savého hmyzu, houbových patogenů, invazních druhů obratlovců a možností hubení invazních plevelů.

Za invazní druh se považuje nepůvodní druh, který po svém uchycení a rozšíření působí nepříznivě na místní ekosystémy a druhy. Jak informuje odborný garant semináře a předseda Komise ochrany lesa Odboru lesního hospodářství ČAZV Petr Zahradník, invazní organismy představují celosvětový problém a významně se dotýkají i lesního hospodářství.

Tento seminář by měl přinést souhrnnou informaci o invazních druzích v lesním hospodářství a jejich významu.

Nepůvodní druhy organismů, resp. především ty, které se v nové domovině stanou invazními, představují z hlediska biodiverzity závažný ohrožující faktor v celosvětovém měřítku i na úrovni EU a jednotlivých členských států. Kromě dopadů v oblasti ochrany biodiverzity může šíření nepůvodních druhů přinášet i významná ekonomická, případně zdravotní a další rizika.

Mezi invazní druhy lze zařadit např. celou řadu druhů podkorního a dřevokazného hmyzu - brouků ze skupin kůrovcovití, krascovití, tesaříkovití a korovníkovití, dále pak norka amerického, jelena sika, mývala severního, kormorána velkého, bolševník velkolepý, křídlatku nebo netýkavku žláznatou.

Informace o semináři a přihláška jsou ke stažení na webových stránkách VÚLHM: http://www.vulhm.cz/sites/File/LOS/cls_invazni_pozvanka.pdf

Akce je akreditována v systému agroporadenství MZe (poradci obdrží za účast 30 bodů). Účastníci obdrží tištěný sborník příspěvků s vlastním ISBN.

Kontakt:

Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.

odborný garant

předseda Komise ochrany lesa Odboru lesního hospodářství ČAZV

Lesní ochranná služba

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.

Strnady 136

252 02 Jíloviště

Tel.: +420 602 298 802

e-mail: zahradnik@vulhm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů