Pátek, 19. dubna 2024

Komerční banka jako hrdý partner Dne baterií

Mezinárodní den baterií se každoročně slaví v den narození italského vynálezce Alessandra Volty - 18. února.

Komerční banka jako hrdý partner Dne baterií

Baterie je skvělý vynález, se kterým se setkáváme každý den ­- od běžných zařízení, jako je budík nebo mobilní telefon až po sofistikovanější technologie v podobě elektroaut. Baterie bývá také důležitou součástí fotovoltaických elektráren. Právě díky baterii můžete přebytky elektrické energie z fotovoltaiky uskladnit a využívat vlastní elektřinu, i když slunce zrovna nesvítí. Fotovoltaická elektrárna vám může přinést úsporu za energie a vyšší soběstačnost, ale také zhodnocení vaší nemovitosti - požadavky na energetické a ekologické vlastnosti budov totiž stále více ovlivňují jejich cenu. A protože udržitelné technologie, jako jsou fotovoltaiky nebo tepelná čerpadla, v Komerční bance podporujeme, jsme velmi rádi, že jsme se mohli stát partnerem Mezinárodního dne baterií z EKOkalendáře spolku Ukliďme Česko.

Co děláme v Komerční bance pro udržitelnější budoucnost
Podporujeme elektromobilitu a budujeme síť dobíjecích stanic. Sami jdeme příkladem a hojně využíváme vlastní flotilu elektromobilů Škoda Enyaq, která v současnosti čítá 260 vozů. Naši zaměstnanci si tyto vozy můžou zapůjčit pro pracovní i soukromé účely. Letos máme v plánu dokončení výstavby dalších 40 dobíjecích stanic, celkem jich tak po republice bude už 289.
V roce 2023 jsme jako první banka instalovali na střechu naší centrály v pražských Stodůlkách fotovoltaickou elektrárnu s 210 panely, které vyrobí ročně téměř 100 MWh elektřiny, a sníží emise CO2 o 36 tun. Od minulého roku navíc pochází 100 % naší spotřeby elektrické energie z obnovitelných zdrojů.
Pomáháme vám s financováním udržitelného bydlení
Ke snížení vstupní investice pro pořízení fotovoltaiky nebo jiné udržitelné technologie pro váš dům je možné využít zvýhodněné financování, jako jsou půjčka na udržitelné bydlení a hypotéka na udržitelné bydlení. V České republice podporuje ukládání elektrické energie do baterií také dotační výzva Nová zelená úsporám, která poskytuje dotaci ve výši 10 000 Kč za každý 1 kWh akumulačního systému.
Nejen pro klienty Modré pyramidy a Komerční banky je určena nová služba dotačního poradenství, která pomůže klientům zorientovat se právě v jednotlivých dotačních programech Nová zelená úsporám. Modrá pyramida ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR poskytuje tuto službu zdarma od 1. ledna 2024 na svých poradenských místech.
Firmám nabízíme zajímavý produkt Fotovoltaika za korunu, který umožňuje instalaci fotovoltaiky bez vstupních investic.
Co je fotovoltaika a jak funguje
Fotovoltaická elektrárna je technologie využívající sluneční energii k výrobě elektřiny. Solární panely, které si obvykle umístíte na střechu svého domu, obsahují materiál, který při kontaktu se slunečním zářením uvolňuje elektrony, a tím vytváří elektrický proud. Získanou energii pak můžete v domácnosti využít například pro napájení spotřebičů nebo osvětlení.
Fotovoltaika vám umožní snížit závislost na elektřině z distribuční sítě, a když ji propojíte s bateriovým úložištěm, získáte užitečný záložní zdroj energie.
Do baterie můžete ukládat tzv. přebytky energie. Ty vznikají, když vaše fotovoltaická elektrárna produkuje více energie, než spotřebujete - to se typicky stává za slunečných dní, kdy zrovna nejste doma.
Přebytky můžete využít následujícími způsoby:
  • ukládat je do bateriového úložiště a následně využít jako zdroj energie,
  • akumulovat je přímo do spotřebičů, které v době vaší nepřítomnosti například ohřívají vodu,
  • prodávat je na spotovém trhu s energiemi.
Více informací a praktických tipů, které je dobré znát před pořízením fotovoltaiky a dalších udržitelných technologií, jsme pro vás sepsali zde.
Likvidace vysloužilých baterií
A pokud již baterie doslouží, je potřeba s ní dle zákona nakládat podobně jako třeba s autobaterií. To znamená odevzdat ji k recyklaci prodejci při pořizování nové baterie nebo ji odvést do místního sběrného dvora. Všechna místa, kde se lze legálně a správným způsobem zbavit vysloužilých baterií naleznete přehledně v mapě projektu KAMsNIM.cz.
Nejen Mezinárodní den baterií?
Dalších více než 240 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den...
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů