Úterý, 19. března 2024

Ostwind CZ plánuje výstavbu větrných elektráren na Příbramsku

Ostwind CZ plánuje výstavbu větrných elektráren na Příbramsku

Společnost Ostwind CZ plánuje výstavbu větrných elektráren u Kosovy Hory na Příbramsku. V dokumentaci pro vyhodnocení vlivů na životní prostředí EIA je zpracována varianta čtyř větrníků, výstavbu dvou z nich ale odborníci nedoporučili. Projekt je na začátku, investor chce záměr představit dotčeným obcím, řekl dnes ČTK jednatel firmy Martin Vojáček. Stavbu nyní neumožňují územní plány obcí a názory vedení obcí na případnou změnu plánů se různí.

Výstavbu elektráren u Kosovy Hory mezi lokalitami Vysoká a Mezné neumožňují územní plány okolních obcí, musely by se upravit. Starosta Kosovy Hory Martin Krameš (Pro obec) dnes ČTK řekl, že záměr určitě nepodpoří a věří, že se tak zachovají i další zastupitelé. Místostarosta Jesenice Petr Skalický (nez.) by se naopak stavbě nebránil. "Není se čeho obávat, nikdo tam nejde nic hned stavět, bylo pouze zahájeno zjišťovací řízení," uvedl jednatel firmy, která stojí i za stavbou elektrárny na Opavsku a plánovala projekty na Plzeňsku a Olomoucku.

Podle zveřejněné dokumentace by větrníky měly být postaveny v příštím roce, Vojáček ale uvedl, že to bude minimálně o dva roky později. Kolik větrníků by mohlo vyrůst, podle něj vyplyne z výsledku zahájeného zjišťovacího řízení.

Větrníky by měly mít výkon každý do 3,5 megawattu, výšku tubusu do 140 metrů a průměr rotoru do 131 metrů. Celková výška nad úrovní terénu se má pohybovat do 200 metrů. "Osobně se domnívám, že tady tomu nikdo příliš nakloněn nebude," věří starosta Kosovy Hory. Podle něj do lokality středního Povltaví podobné stavby nepatří, příliš by změnily ráz krajiny. "Na větrníky se rád podívám jako na technickou stavbu někde, kde mají být, třeba ve větrných parcích, na horách," dodal. "Elektrárna je sice vidět, ale nekouří se z ní a nemusí se pro ni shánět biomasa," namítl Vojáček, podle kterého se jedná o zajímavou variantu decentralizace energetiky.

Místostarosta Jesenice tak kritický k možné výstavbě není. "Bude se teď dělat nový územní plán, já bych tomu byl nakloněn," řekl. Zatím ale v Jesenici podobně jako v Kosově Hoře o záměru nemají příliš informací. Zastupitelstva obou obcí by se s projektem měla seznámit během března.

Firma Ostwind CZ je dceřinou společností mezinárodní skupiny Ostwind sídlící v Německu. Loni zahájila stavbu větrné elektrárny v Oldřišově na Opavsku a chce stavět i na Olomoucku. Plánovala rovněž výstavbu větrného parku u Střížovic na Plzeňsku, kde ale obyvatelé projekt loni v referendu odmítli.

Ve středních Čechách jsou nyní jediné dvě větrné elektrárny v obci Pchery na Kladensku. Souhlasné stanovisko získal i plánovaný větrník v Kozmicích na Benešovsku, kde se ale proti výstavbě bouří místní lidé, hlavně ze sousedních Teplýšovic. Podle bývalého místostarosty Teplýšovic Miroslava Kratochvíla je nyní projekt na mrtvém bodě, ale platný územní plán s výstavbou elektrárny stále počítá. Proti stavbě větrníků se v minulosti vyslovili také obyvatelé Pavlíkova na Rakovnicku, Načeradce na Benešovsku nebo Sušna na Mělnicku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů