Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vizovice - brána Valašska

Vizovice - brána Valašska

Vizovice: barokní zámek se zahradou a parkem

V polovině 18. století si ve Vizovicích nechal Heřman Hannibal z Blümengenu postavit zámek v tehdymoderním francouzském barokním stylu. Dnes si můžete prohlédnout zámecké interiéry zařízené nábytkem z období baroka, rokoka, empíru i biedermeieru s množstvím porcelánu a řadou obrazů. Nesmíte zapomenout ani na francouzskou zahradu se sochařskou výzdobou, anglický park s jezírkem a malé muzeum, které mapuje více než 400 let dlouhou historii pálení slivovice ve Vizovicích.

Vizovice: rodiště valašského krále Bolka Polívky

Ve Vizovicích se v roce 1949 narodil Bolek Polívka, český herec, mim, komik a scenárista. Vystudoval brněnskou JAMU, stál u založení divadla Husa na provázku a později v Brně založil vlastní Divadlo Bolka Polívky. Za svou práci získal řadu ocenění, například České lvy za role ve filmech Musíme si pomáhat aZapomenuté světlo. Známý je rovněž televizní pořad Manéž Bolka Polívky a celá řada filmů, v nichž hrál, například Balada pro banditu, Šašek a královna a Dědictví aneb kurvahošigutentag.

Kolem Vizovic za vůní slivovice

Kdo jede do Vizovic, ten musí navštívit zdejší vyhlášenou likérku Rudolf Jelínek; při prohlídce navštívíte kromě pálenice například také stáčírnu lahví, nechybí ani ochutnávky. Podívat se sem můžete třeba v rámci každoročního Trnkobraní, jednoho z největších tuzemských open-air festivalů. Pokud vás lákají valašské roubené stavby, navštivte Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné, seznámení s přírodou Vizovických vrchůnabízí například naučná stezka žokeje Váni, rodáka z nedaleké obce Slopné.
ZDROJ:www.kudyznudy.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů