Úterý, 19. března 2024

Kontejnery na odpad chtějí v Jablonci nad Nisou uklidit pod zem

Kontejnery na odpad chtějí v Jablonci nad Nisou uklidit pod zem

Kontejnery na odpad chtějí v Jablonci nad Nisou uklidit pod zem. Hlavně z centra města by měla nevzhledná stanoviště s kontejnery postupně zmizet. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Radnice vytipovala čtyři místa, v rozpočtu je na to připraveno 1,4 milionu korun. Pokud se podaří akce připravit, dvě stanoviště - na Farského náměstí a v Soukenné ulici - by se mohla realizovat ještě v letošním roce.

"Podle původních představ to mělo být už v minulém roce. V rámci stavebních řízení a přípravných prací jsme ale zjistili, že v těch lokalitách, kde jsme chtěli kontejnery umístit, je uložena spousta sítí, které se budou muset přeložit. Tím pádem se nám zvyšují investiční náklady a akce se stává složitější," řekl Vele. Z hlediska příprav jsou podle něj nejdál právě stanoviště na Farského náměstí a v Soukenné ulici, další podzemní kontejnery se plánují v prostorách letního kina a nové tržnice.

Jablonecká radnice zatím počítá s tím, že bude změnu stanovišť financovat ze svého. "Máme ale informaci, že v druhé polovině roku by mohl být vypsán jeden dotační titul, který by se na tento typ investice dal použít," dodal Vele. Na odpadové hospodářství je letos v rozpočtu města vyčleněno 35 milionů korun, větší část nákladů kryjí poplatky občanů. "Město ale na systém doplácí šesti miliony," dodal Vele.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. Uklidit kontejnery pod zem, chce v centru města i Liberec, první stanoviště má vzniknout v rámci revitalizace Sokolovského náměstí.

Jablonec je jediným větším městem v Libereckém kraji, kde občané neplatí za likvidaci odpadu paušál, ale platí za popelnici. Ve městě s 45.450 obyvateli je nejčastějším typem nádoby na odpad popelnice o objemu 120 litrů, která se vyváží jedenkrát týdně. Letos za ni lidé platí 2583 korun, stejně jako loni. I roční poplatek za kontejner o objemu 1100 litrů s týdenním svozem zůstal na 21.246 Kč. Jablonec má navíc velmi propracovaný systém třídění odpadu, po městě je 249 stanovišť a lidé mohou třídit také do speciálních pytlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů