Čtvrtek, 25. dubna 2024

Děčínsko a Šluknovsko trápí nezodpovědní občané zakládající černé skládky. Stojí to statisíce.

Děčínsko a Šluknovsko trápí nezodpovědní občané zakládající černé skládky. Stojí to statisíce.


Tyto peníze by přitom města mohla využít na investice. Děčín se chce zaměřit především na osvětu a zvýšit dozor.

,,Tyto problémy narůstají zejména díky migraci obyvatel, kteří se při stěhování nebo vyklízení bytů nevhodným způsobem zbavují nepotřebných věcí a nábytku," říká mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Městská policie řeší případy odpadu poházeného po ulicích několikrát týdně. Většinou se jedná o odložený nábytek u kontejnerů na běžný odpad.

,,Je to způsobeno častějším stěhováním lidí v určitých lokalitách. Při stěhování se zbaví staré sedačky nebo skříně a mají pocit, že odložením ke kontejneru je vše vyřešeno. V řadě případů se nám daří ty, co se odpadu takto zbavili, dopátrat. Ti pak pod dohledem strážníků dají vše do pořádku, navíc zaplatí pokutu," uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Při dohledu nad dodržováním pořádku pomáhá i kamerový systém, díky kterému se podařilo řadu podobných případů vyřešit. Neocenitelnou pomocí je včasné oznámení občanů.

,,Respekt k zákonu není někdy na takové úrovni, na jaké by měl být. Druhou věcí je naprostá neznalost v této oblasti. Chceme proto s lidmi v těchto lokalitách intenzivněji pracovat tak, aby se k nim dostaly informace o tom, kde a jaký odpad lze bezplatně odevzdat a co jim hrozí, pokud nepořádek způsobí. Ruku v ruce s tím půjde samozřejmě posílený dohled městské policie," dodala děčínská primátorka Marie Blažková.

Zkušenosti s černými skládkami mají prakticky všechny obce. Velmi často se objevují na Děčínsku hromady pneumatik. Za jejich likvidaci by totiž museli jejich původci zaplatit nemalé peníze.

Taková skládka vyrostla například v Krásné Lípě v areálu bývalého Agrochemického podniku. Na několika hektarech byly tisíce starých pneumatik.

Obce mají povinnost černé skládky likvidovat, ročně na jejich odvoz vynakládají větší města i stovky tisíc korun. Náklady pak musí obce vymáhat po původci skládky, pokud se jej podaří odhalit.

Před časem byla zlikvidována obří černá skládka v Arnolticích u Frýdlantu. Do tamního bývalého zemědělského družstva navezl majitel několik tisíc tun plastových a textilních odpadů s tím, že je chce využít k recyklaci. K tomu všaknedošlo, využil jen pár tun.

Likvidace si vyžádala miliony korun, na skládce opakovaně hořelo.

Pokud chcete pomoci v boji proti černým skládkám, nainstalujte si do mobilu systém Zmapujto.cz.

ZDROJ: decinsky.denik.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů