Čtvrtek, 28. března 2024

Ledoborec na pohon CNG a elektřinou

Ledoborec na pohon CNG a elektřinou

Nový finský ledoborec bude mít pohon kombinující ekologickou čistotu, dostatečnou nezávislost a výborné provozní a manévrovací vlastnosti. Základem je elektrická pohonná jednotka Azipod(R) od společnosti ABB. Zdrojem elektřiny je generátor poháněný stlačeným zemním plynem (LNG), představující ekologickou alternativu ke standardnímu dieselovému motoru.

Pohon typu Azipod je elektromotor s lodním šroubem zapouzdřený v gondole, umístěné pod lodním trupem. Šroub má pevné nastavení lopatek, rychlost lodi je regulována otáčkami elektromotoru. Tento způsob pohonu umožňuje hospodařit s energií. Gondola pohonu se otáčí kolem svislé osy o 360°. Loď tedy pro své manévrování nepotřebuje kormidla s prostorově náročnými převody.

LNG bude k výrobě elektřiny pro pohon ledoborce použit poprvé. Kromě úspory emisí tento kombinovaný pohon snižuje provozní náklady a odstraňuje riziko znečištění moře naftou. Ledoborec vypluje během roku 2016.

Foto pohonu (C) ABB

ZDROJ:www.proelektrotechniky.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů