Pátek, 26. dubna 2024

Z historie kontejnerové železniční dopravy v ČR

Z historie kontejnerové železniční dopravy v ČR

Kontejnery u nás
První kontejnery se u nás objevily v polovině 60. let. Zpočátku byly k vidění jen na tranzitních vlacích projíždějících Československem po hlavní trati přes Děčín a Břeclav. Na přelomu 60 a 70. let se již kontejnery vyráběly i v zemích RVHP (v NDR a v Maďarsku) a tehdy se začaly používat i pro československý export a import. Zpočátku se používaly kontejnery patřící NDR, ale záhy byly dovezeny i první kontejnery pro potřeby ČSD. Byly to univerzální skříňové kontejnery ISO 1C. Prvních 33 kontejnerů bylo zakoupeno v roce 1970. Ve vnitrostátním provozu se kontejnery začaly používat od roku 1972.
Základním dopravním prostředkem kontejnerů u nás byla vždy železnice, na ni navazoval silniční rozvoz, naopak lodní doprava se nikdy významněji nezapojila (platí stále). I proto přišly první kontejnery ke státní dráze. ČSD pro ten účel založily podnik ČSD Intrans a ten dostal pro kontejnery zkratku vlastníka CSDU. Dlouhá léta Intrans používal pouze krátké kontejnery typu 1C. Vzhledově výrazné byly především kontejnery s bočními dveřmi vyrobené v NDR.
Také československé podniky v té době vyrobily několik prototypů kontejnerů. Vagónka Poprad vyrobila prototypy kontejnerů 1C a 1A, Vagónka Česká Lípa kontejner 1D a malý kontejner Uk 32 a národní podnik Orličan v Chocni vyrobil kontejner 1C a také několik izotermických kontejnerů 1A, 1C a 1D. Pokud je mi ale známo, tak většinou zůstalo u prototypů a kontejnery se u nás ve větších sériích nevyráběly (s vyjímkou kontejneru Uk 32 a také různých účelových, např. stavebních kontejnerů).
Více čtěte na: www.litomysky.cz
ZDROJ:litomysky.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů