Pátek, 19. dubna 2024

Žáci 20 pražských škol zkoumají životní prostředí ve svém okolí

Žáci 20 pražských škol zkoumají životní prostředí ve svém okolí

Stav ovzduší, vody a zeleně ve velmi problematických lokalitách v blízkosti základních škol zkoumají ve školním roce 2014/2015 žáci druhého stupně ve vybraných 20 pražských základních školách. Činí tak v rámci projektu ,,Mikroklima okolí školy", který připravila 01/71 ZO ČSOP Koniklec, p. s. a který v Praze probíhá již druhým rokem a navazuje na dřívější úspěšný projekt Město do kapsy.

Žáci nejprve vytipují jednu či více lokalit kritických z hlediska životního prostředí. Činí tak ve spolupráci s úřady městských částí, ziskovými i neziskovými organizacemi a dotazníkovým průzkumem u veřejnosti (vybrány byly např.: úsek Spořilovské spojky, křižovatka Kajetánka, ulice Roztylská, Argentinská, Vinohradská a další).

Poté žáci sobě blízkými postupy, založenými na pozorování a experimentech, při kterých pracují s výzkumnými pomůckami a přístroji, zkoumají v průběhu celého školního roku tyto lokality z různých hledisek (kvalita ovzduší, přítomnost, funkce a kvalita vody a zeleně). Práce v terénu je doplněna o teoretickou práci ve třídách, diskuse i hry k tématům. Aktivity by měly vést k návrhům řešení vedoucích ke zlepšení lokalit. Výsledky se pak přes prezentaci v médiích, stránky škol, úřadů MČ a především webové stránky projektu http://www.mestodokapsy.cz/mikroklima-okoli-skoly/ dostávají k široké veřejnosti.

,,Chci rozvíjet zodpovědný přístup k prostředí, ve kterém žáci žijí", říká k důvodům zapojení do projektu paní učitelka ing. Vladislava Sládečková ze ZŠ Satalice. ,,Stran znalostí žáků očekávám, že jim projekt pomůže dát si do souvislosti základní pojmy a ohledně přínosů pro pedagogickou činnost na naší škole věřím, že i moji kolegové získají větší zájem o EVVO a budeme v této oblasti na škole více spolupracovat", dodává.

Průběžně můžete práci dětí a jejich fotografie sledovat na webových stránkách projektu http://www.mestodokapsy.cz/mikroklima-okoli-skoly/. Můžete zde sami okomentovat výsledky, zapojit se do diskusního fóra nebo také přispět na facebookové stránky ZO ČSOP Koniklec.

Projekt připravila 01/71 ZO ČSOP Koniklec, o. s., finančně jej podporují Hlavní město Praha a Ministerstvo životního prostředí. Díky podpoře získávají všechny školy zdarma pomoc ve formě veškerých metodických a informačních materiálů, potřebných pomůcek, pracovních listů a také asistencí lektorů 01/71 ZO ČSOP Koniklec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů