Úterý, 23. dubna 2024

Kolik nás stojí černé skládky v Brně?

 Vykukové, jež se nelegálně zbavují odpadu na účet nás všech nás jako občany stojí obrovské peníze. Zde malý příklad z Brna.

Kolik nás stojí černé skládky v Brně?

Podle podkladů z důvěryhodných zdrojů bylo za posledních pět let jenom Magistrátem města Brna likvidováno celkem 103 nelegálních skládek větších jak 5m3 na nichž bylo uloženo cca 1400 tun odpadů. Město Brno na jejich odstranění vynaložilo celkovou částku bližící se 5 milionům korun. Když si uvědomíme, že větší MČ vydá na likvidaci nelegálních skládek tak průměrně okolo 250.000 - 300.000 Kč ročně, další nemalé částky vydávají městem řízené organizace, tak dospějeme za posledních pět let ke skutečně astronomickým sumám, jež jsou vynakládány z našich kapes na likvidaci činnosti několika vykuků a dokonce se dá říci někdy i kriminálních živlů. Kolik by se dalo za takové peníze pořídit jiných užitečnějších věci je zcela jasné!!

Nebuďte lhostejní!! Neváhejte neprodleně ohlásit jakékoliv podezření na linku Městské policie 156. K rychlému potlačení počínajících skládek a informování příslušného úřadu lze využít i přímo v terénu občanský systém pro hlášení skládek, poruch mobiliáře apod. ZmapujTo (http://www.zmapujto.cz/) jež je možno si zdarma instalovat do chytrého mobilu či do PC. Jedná se i o vaše peníze a upravené okolí!

Pokud chcete pomoci s úklidem skládek ve vašem okolí, není nic jednoduššího, než se účastnit dobrovolnické akce "Ukliďme Česko", jež proběhne v dubnu t.r. Více na:http://www.uklidmecesko.cz/ a facebooku akce.

ZDROJ: Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů