Středa, 24. dubna 2024

Brno: Zatraceně nebezpečný odpad ohrožující často i děti

Brno: Zatraceně nebezpečný odpad ohrožující často i děti

Všechny části Brna ke konci února důkladně prohledávali strážníci městské policie. Při takzvaném opatření ,,Jehla" se dvacítka z nich zaměřila na odhozené injekční stříkačky a nebezpečný infekční materiál sbírala z ulic.

Strážníci za jeden den našli a odstranili 228 aplikačních pomůcek. Sběrem jehel se přitom strážníci zabývají velmi intenzivně i při běžné činnosti a jen mezi 1. lednem a 25. únorem letošního roku jich objevili 398.

Pozornosti strážníků při akci Jehla neušla místa, kde se potíže s uživateli drog příležitostně opakují. Kontrolovali proto okolí brněnských řek, málo frekventované uličky u firemních areálů,odlehlé výklenky a zákoutí, ale i lokality, jež jsou zpravidla bezproblémové. Hlídky se tedy zaměřily i na parky a odpočinkové zóny, a ryze z preventivních důvodů i na dětská hřiště a pískoviště. Tam se však navzdory obavám rodičů jehly naštěstí téměř nikdy nevyskytují.

Nejvíce jehel se ve čtvrtek našlo na pomezí Husovic a Zábrdovic, například na Svitavském nábřeží jich hlídky objevily hned 104. V Husovické ulici odklidily devět aplikačních pomůcek a například v ulicích Tkalcovské či Marie Kuncové po sedmi kusech. Větší nálezy se podařily i v centru města, kde strážníci sesbírali sedmnáct stříkaček z Mendlova náměstí a devět z parku u Koliště.

V dalších částech Brna nalézali strážníci odhozené jehly spíše sporadicky. V Líšni v Jedovnické ulici byly pohozené dvě, na jihu Brna nedaleko ulice K terminálu pět a například v černovické Kneslově ulici jedna stříkačka. Na některých hůře přehledných místech, například právě na zmíněných pískovištích či pod spadaným listím, použili strážníci i detektor kovů, který jim v rozmanitém terénu výrazně usnadnil práci.

Vloni hlídky městské policie při speciálních opatřeních i každodenní práci odstranily 1259 injekčních stříkaček, ještě o rok dříve to bylo 584. (jag)

ZDROJ: MP Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů