Čtvrtek, 28. března 2024

Jak mít ptáčky na zahradě?

Jak mít ptáčky na zahradě?

Zahrady tvoří důležitý a poměrně bohatý biotop pro ptačí faunu. To platí ještě více v městech, kde je tento biotop klíčový pro život některých ptačích druhů. Ptačí biodiverzita na zahradě je samozřejmě závislá na okolním prostředí: nedaleké přítomnosti lesa nebo parku, vodní plochy, louky či jiné zelené plochy zvyšují ptačí potenciál Vaší zahrady. Ale pokud chcete okolní ptáky nalákat na vlastní zahradu, je třeba ji trochu upravit tak, aby tam ptáci našli potravu, vodu a prostředí pro hnízdění.

Proč je dobré mít ptačí sousedy

Ptačí zpěv, jejich poletování ze stromu na strom, stavba hnízd nebo zaplňování hnízdní dutiny, vzorná péče o potomstvo, často nemotorná ptáčata po opuštění hnízda, která se musí co nejdříve naučit dobře létat... Z toho všeho se můžeme těšit, pokud máme ptačí sousedy. A nejen to. Mnoho druhů ptáků je hmyzožravých a tak nás zbaví obtížného hmyzu.

Jak je přilákat na zahradu a jak jim zde pomoci

Říká se, že láska prochází žaludkem a proto samozřejmě jednou z cest jak ptáky na zahradu nalákat je nabídnout jim dostatek potravy. Tím není myšlen jen dostatek jídla v době, tolik potřebného, zimního přikrmování, ale celoroční pestrá nabídka vaší zahrady. Čím pestřejší ta nabídka bude, tím různorodější budou naši ptačí sousedé.

Každý druh ptáka má vlastní potravní nároky. Některé druhy preferují semínka (vrabec, zvonek, pěnkava), jiné ovoce (), hmyz (lejsek, rehek, konipas, vlaštovka, jiřička) nebo larvy a měkkýše (kos, drozd, červenka). Některé druhy dokonce mění potravní režim v průběhu roku podle dostupnosti: na příklad kos a červenka loví v létě žížaly a další hmyz, na podzim ozobávají bobule (černý bez) a v zimě se živí i zrním na krmítku.


Více zde: http://www.zivotnazahrade.cz/ptaci/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů