Úterý, 19. března 2024

EU na klimatické konferenci nabídne snížení emisí o 40 procent

EU na klimatické konferenci nabídne snížení emisí o 40 procent

Ministři životního prostředí Evropské unie dnes potvrdili záměr společenství snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Závazek se tak stal evropským příspěvkem pro klimatickou konferenci OSN plánovanou na konec roku do Paříže.

Evropský komisař pro energetiku a klimatickou politiku Miguel Arias Ca?ete na tiskové konferenci zdůraznil, že EU je první, která svůj závazek sekretariátu konference formálně odevzdala. Největší výzvou pro úspěch pařížského jednání bude nyní podle komisaře podobný krok "kritické masy" mezinárodních partnerů. "Očekáváme, že Čína, USA a ostatní země skupiny G20 budou EU následovat a odevzdají své příspěvky do konce března," prohlásil Ca?ete.

Rozhodnutí, které chtěly některé evropské země ještě posílit, nakonec kopíruje závěry summitu EU z loňského října. Na něm bylo také rozhodnuto, že unie svou pozici pro pařížskou konferenci zveřejní v dostatečném předstihu, aby byl její názor jasně pochopitelný a transparentní.

Cílem pařížské konference je přijetí právně závazné celosvětové dohody o snižování skleníkových plynů, která by od roku 2020 nahradila Kjótský protokol z roku 1997.

Ten se nevztahoval například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země a Spojené státy jej nepodepsaly. Zástupci 200 zemí světa o problematice naposledy diskutovali koncem roku v peruánské Limě a po složitých jednáních se shodli jen na základních bodech budoucí smlouvy.

Říjnové závěry summitu EU kromě základního cíle snížení emisí o 40 procent počítají také s podílem výroby energie z obnovitelných zdrojů na nejméně 27 procent, nejméně o 27 procent vyšší energetickou účinností a lepším propojením energetických sítí.

"Závazky, které se dohodly, zůstávají na stejné výši," uvedl v rozhovoru pro ČTK náměstek českého ministra životního prostředí Jan Kříž. "Jsme velmi spokojeni s tím, jak se členské státy nakonec na znění závazků dohodly," dodal.

Ministři životního prostředí se dnes také poprvé zabývali návrhem Evropské komise na vznik budoucí energetické unie. Podle náměstka Kříže Česko oceňuje, že materiály zmiňuje potřebu přechodu k nízkouhlíkové energetice a zvyšování energetické účinnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů