Úterý, 23. dubna 2024

Ropné laguny v Ostravě by měly být zlikvidovány do roku 2022

Ropné laguny v Ostravě by měly být zlikvidovány do roku 2022

Sanace ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě by měla skončit v roce 2022. Nejhorší část lagun, tedy zapáchající kaly, by mohla být odtěžena do konce roku 2016. Na tiskové konferenci v Karviné to dnes řekli ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku a jejich čištění provázejí neustálé problémy. Termín jejich vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo. Obyvatelé v okolí obtěžují kaly zejména zápachem.

Ředitel podniku Diamo, jenž má na starosti správu lagun a jejich sanaci, řekl, že vrcholí soutěž na dodavatele, který kaly odstraní. "Předpokládám, že do konce března bude vypsána poslední část soutěže, která už se týká pěti firem, s nimiž byla podepsána rámcová smlouva," řekl Rychtařík. Dodal, že už se bude soutěžit jen cena zakázky a smlouva s vítěznou firmou by mohla být podepsána v listopadu. Jakmile vítěz získá patřičná povolení, odstranění kalů podle Rychtaříka nesmí přesáhnout tři čtvrtě roku.

Nejvíce vadí kaly, s nimiž se původně nepočítalo. "Jestliže v listopadu bude známá vítězná firma, pak je reálná naděje, že to, co nejvíc lidi bolí, by mohlo skončit někdy koncem roku 2016," řekl ministr Mládek.

Sanaci dosud provádělo pro státní podnik Diamo sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan, které za to od státu dostalo zhruba 2,5 miliardy. Cena vytěžení zbylých kalů se odhaduje zhruba na další miliardu korun.

"Podařilo se nám dosáhnout toho, že úloha Čisté Ostravy bude marginalizována, omezena v podstatě na čištění vody," řekl ministr. Vedle již vyhlášené soutěže na odstranění kalů se musí vyřešit i odstranění zeminy.
Zároveň odmítl možnost, že by se sanace lagun vyřešila zabetonováním, jak o tom před časem v médiích mluvil náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Tuto možnost už odmítli představitelé kraje i města. "Chtěl bych tady jasně říci, že nápady pana náměstka ministra financí Závodského o tom, že to tam někde zabetonuje do nějakého sarkofágu, jsou fantasmagorické. Nebudou realizovány a bude se to řešit standardní cestou, ne tím, že se to tady nechá," řekl Mládek.

Vody uvnitř lagun dál bude čistit původní dodavatel Čistá Ostrava, na likvidaci kalů a zeminy vybere firmy veřejná soutěž. Po vytěžení lagun, vyčištění kontaminované zeminy a podzemní vody má na místě vzniknout lesopark.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů