Středa, 24. dubna 2024

Zeman podpořil dostavbu spalovny u Plzně, kritizoval aktivisty

Zeman podpořil dostavbu spalovny u Plzně, kritizoval aktivisty

Prezident Miloš Zeman podpořil dostavbu spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně za více než dvě miliardy korun, jejíž stavbu zastavil soud. Zrušil účinnost stavebního povolení na téměř hotovou spalovnu. Zeman zároveň kritizoval ekologické aktivisty, na jejichž popud soud rozhodoval. Prezident to řekl dnes ve Zbirohu na Rokycansku na závěr své třídenní cesty Plzeňským krajem.

S rozhodnutím soudu lze podle prezidenta souhlasit či nikoliv, lze se proti němu bránit kasační stížností či odvoláním. "Nicméně nová technologie spalování je mnohem modernější, než byla třeba technologie spalovny v Malešicích v Praze, kde spalovna téměř nikomu nevadí. A vidím to podobně jako ten hnědý šumavský národní park, jenom jako další schválnost zelených aktivistů," řekl Zeman.

Téma spalovny i šumavského parku, se na setkáních Zemana s lidmi v kraji několikrát objevilo. Stav Šumavy, kde se po kůrovcové kalamitě zelené lesy změnily na hnědá suchá území, kritizoval i plzeňský hejtman Václav Šlajs (ČSSD). "Z naší krásné Šumavy, ze zelené Šumavy se stává Šumava hnědá. Šumava skomírá a často si ekologičtí aktivisté na Šumavě řeší své laboratorní pokusy pro svá ega," řekl Šlajs.
"Pevně doufám, že nakonec rozhodne zdravý selský rozum a že ta spalovna bude dostavěna, protože jinak by investice do ní vložené propadly. Spalovna se jen velmi obtížně dá transformovat na jiný typ stavby," dodal prezident.

V případě chotíkovské spalovny vyhověl soud žalobě ekologických aktivistů, kteří stejně jako u územního rozhodnutí tvrdí, že Krajský úřad v Plzni, který obě rozhodnutí potvrdil, byl podjatý. O stavebním rozhodnutí bude teď rozhodovat jiný krajský úřad, kterého určí ministerstvo pro místní rozvoj. Spalovna podala kasační stížnost. Pokud jiný krajský úřad obnoví účinnost stavebního povolení do června, velké škody by podle šéfa představenstva městské teplárny Tomáše Drápely nemělo zastavení stavby způsobit a teplárna stihne uvést spalovnu do zkušebního provozu letos v prosinci, tak jak plánovala. "Pokud se to zkomplikuje a nestačíme ji aktivovat do konce roku, tak nám vzniknou stamilionové škody," řekl dříve Drápela ČTK.

Stavební povolení, které vydal stavební úřad v Nýřanech, je podle Drápely stále platné, ale pozbyla jeho účinnost. Teplárna zatím nesmí pokračovat podle schváleného projektu a harmonogramu a musí zpracovat projekt konzervace stavby. Stavbaři budou několik týdnů spalovnu konzervovat. Podle Drápely prošly veškeré dokumenty ke spalovně legislativním procesem ČR, ale protože teplárna usilovala o dotaci EU, byly podrobeny přísné kontrole podle legislativy EU, na níž dozírali odborníci Jaspers, tedy Evropské komise. "Řekli, že je projekt v pořádku. Proto se domníváme, že když dokumenty dostane jiný krajský úřad, tak nebude mít důvod, aby účinnost stavebního povolení neobnovil," řekl.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů