Úterý, 19. března 2024

Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem

Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem

Poslanci schválili novelu zákona o hospodaření energií

Přes dva tisíce podniků v Česku bude muset zpracovávat každé čtyři roky energetický audit. Novou povinnost jim ukládá novela zákona o hospodaření energií, kterou v únoru schválili poslanci. ,,Dopady nové legislativy na soukromý sektor budou dvojí: na jedné straně si energetické audity vyžádají jisté finanční investice ze strany firem, na straně druhé to bude podniky pobízet k racionálnějšímu nakládání se zdroji, snižování nákladů a úsporám. Podniky, které odloží své rozčarování a v novele nebudou vidět jen další byrokratickou povinnost, mají velkou šanci posílit svoji konkurenceschopnost," myslí si Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric. Novela má být v platnosti od července 2015.

Investice do energeticky úsporných opatření si na sebe vydělají do pěti let

Energetický audit nemá být žádným strašákem, ale spíše vodítkem a významným pomocníkem v hospodaření s energií. Návratnost investic do energeticky úsporných opatření je překvapivě krátká. ,,Například efektivním řízením vzduchotechniky nebo čerpadel mohou firmy získat proinvestované peníze již za 8 měsíců, u osvětlení pak mohu počítat s tříletou až pětiletou návratností. Rekuperace tepla si na sebe vydělá přibližně za 3 roky. Ze zkušenosti víme, že energetické audity přinášejí opatření, které ušetří firmám v průměru 14 procent, ale jsou i případy, kdy se podniky dostanou až na 32 procent. Ušetřené peníze pak firmy mohou přesunout například do vývoje nebo zkvalitnění výroby," shrnuje Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric, která se specializuje na řízení energie.

Návratnost investic ohrožuje chybějící monitoring spotřeby energií

Podniky, které investovaly do energeticky úsporných opatření, ale poté přestaly spotřebu energie měřit, se však vystavují riziku ztráty návratnosti. Systém úspory energií je proto nutné monitorovat a měřit, pokud má firmám přinést trvale udržitelný rozvoj. ,,Jen samotné měření přináší úspory na energiích od dvou do osmi procent. Děje se tak hlavně díky sledování provozu, rychlé diagnostice poruch v dodávce energií nebo řízení nákupu energie. Monitoring slouží pro hledání nových možností i jako příležitost pro zlepšení energetické efektivity a je samozřejmě i základem pro správně vykonaný audit," upozorňuje generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek.

Energetický audit musí provádět firmy s více jak 250 zaměstnanci

Povinnost zpracovávat energetický audit se má vztahovat pouze na velké podniky, a to i na ty, které nepůsobí v energetickém průmyslu. ,,Půjde o firmy, které mají více jak 250 zaměstnanců a jejich aktiva, potažmo majetek, přesahují korunový ekvivalent částky 43 milionů euro nebo mají obrat vyšší než 50 milionů euro. Zákonná povinnost se bude vztahovat přibližně na 2 150 podniků," dodává na závěr Jakub Kejval, generální ředitel Bureau Veritas.

Po schválení Poslaneckou sněmovnou byl zákon o hospodaření energií předán do Senátu.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů