Pátek, 29. března 2024

Švédsko: Zemědělský sektor

Švédsko: Zemědělský sektor

Zemědělství a lesnictví obstarává asi 0,5 % tvorby HDP (r. 2004; v roce 1993 ještě 1,0 %) a zaměstnává méně než 2 % pracujících. V poslední dekádě se počet farem snížil a jejich průměrná výměra vzrostla, zejména v důsledku aplikace dotační politiky EU. V současnosti převažují rodinné farmy, kombinace zaměstnání na částečný úvazek s prací na rodinné farmě se stala ve Švédsku běžným jevem. Asi 55 % hospodářství vyžaduje ročně méně než 800 hodin práce. Průměrný věk farmářů je vysoký, 69 % je starších než 50 let. Tři čtvrtiny rodinných podniků se zabývají jak zemědělstvím, tak lesnictvím.

Výroční zpráva z roku 2014 uvádí za poslední roky snížený objem orné půdy, počet vepřového dobytka a krav, které jsou chovány na mléko. Oproti tomu se zvýšil počet krav, které jsou chovány na maso, drůbeže a ovcí. Počet zemědělských podniků, které hospodaří s půdou o velikosti alespoň 2 hektary, se od roku 1990 rapidně snížil. Ubylo až 25 500 podniků. Naopak přibylo menších hospodářství s půdou o velikosti pod 2 hektary. Více je také velkých zemědělských podniků s půdou o velikosti nad 100 hektarů.

Polovina švédského území (55 %) je pokryta lesy a pětinu tvoří vodní toky a jezera. Plocha kultivované půdy představuje asi 8 % celkové rozlohy Švédska. Podmínky pro pěstování plodin jsou v různých částech země velmi rozdílné - na jihu Švédska je sezóna o 100 dní delší než na severu. Proto pouze v oblastech jižního a středního Švédska převládá produkce obilovin, jinde dominuje živočišná výroba. Pro severní oblast země jsou typická malá hospodářství založená na lesnictví s pouze malou výměrou orné půdy.

Dle údajů z roku 2014 je ve Švédsku přibližně 328 000 vlastníků lesů. 50% z nich jsou soukromí vlastníci, 25% připadne firmám a podnikům a posledních 25% je ve vlastnictví státu. Ve švédských lesích dominuje především smrk (42%) a borovice (39%), často se také vyskytuje bříza (12%) a ostatní tvrdé dřeviny (6%). Ve Švédsku se nachází také chráněné lesní pozemky, které jsou součástí národních parků, přírodních rezervací a lokalit, které mají být zachovány pro volně žijící živočichy. Celková rozloha produktivní lesní půdy, která je chráněná, je 850 tis. hektarů.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů