Čtvrtek, 28. března 2024

Změny v plnění cílů opětovného použití a využití při zpracování autovraků

Změny v plnění cílů opětovného použití a využití při zpracování autovraků
Změny v plnění cílů opětovného použití a využití při zpracování autovraků

Zákon o odpadech (č. 185/2001 Sb.) v souladu s evropskou směrnicí o vozidlech s ukončenou životností od 1. ledna 2015 ukládá vybrané autovraky opětovně použít a využít nejméně v míře 95 % průměrné hmotnosti všech vybraných vozidel převzatých za kalendářní rok a opětovně použít a materiálově využít v míře nejméně 85 % průměrné hmotnosti všech vybraných vozidel převzatých za kalendářní rok.

MŽP proto upozorňuje zpracovatele autovraků na nutnost plnění cílů opětovného použití a využití zejména následovně:

1. Osoby oprávněné ke sběru, výkupu, zpracování, využívání a odstraňování autovraků jsou od tohoto data povinny prokazatelně opětovně použít díly z autovraků, materiálově nebo energeticky využit odpady vzniklé při jejich zpracování tak, aby byly tyto cíle splněny.

2. V návaznosti na plnění uvedených cílů nejde pouze o autovraky, které zpracovávají přímo zpracovatelé autovraků, ale také o vozidla či jejich části, které jsou předávány jiným zpracovatelům ke konečnému zpracování. I u těchto vozidel musí být zajištěno splnění cílů.

3. Přeshraniční přeprava autovraků podléhá nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1013/2006 o přepravě odpadů. Podrobnější informace k přeshraniční přepravě odpadů jsou k dispozici najdete na webu MŽP.

4. Dále MŽP upozorňuje, že do drticího zařízení dle přílohy č. 2 vyhlášky č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky, v žádném případě nesmí vstupovat autovraky s katalyzátory a skly. Do zařízení nesmí vstupovat ani autovraky s pneumatikami či objemnými plasty, pokud tyto materiály nejsou odděleny během drcení nebo následné úpravy tak, aby mohly být účinně recyklovány jako materiály.

Česká republika je vázána stanovenými cíli Evropské unie. V případě neplnění těchto požadavků se pak vystavuje možným sankcím ze strany EU. Z tohoto důvodu bude tato problematika intenzivně sledována a řešena jak Ministerstvem životního prostředí, tak Českou inspekcí životního prostředí.

Aby byla umožněna jednoznačná prokazatelnost evidence materiálových toků a plnění cílů opětovného použití a využití, připravuje MŽP novelu přílohy č. 4 vyhlášky č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky. Tato novela umožní ohlašování předmětných cílů Evropské komisi v požadovaném formátu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů