Čtvrtek, 28. března 2024

Více než 21 miliard korun by mělo jít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí v oblasti vod a také na prevenci proti povodním. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) je plánuje vyhlásit mezi prvními výzvami z nového Operačního programu Životní

Více než 21 miliard korun by mělo jít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí v oblasti vod a také na prevenci proti povodním. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) je plánuje vyhlásit mezi prvními výzvami z nového Operačního programu Životní

Více než 21 miliard korun by mělo jít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí v oblasti vod a také na prevenci proti povodním. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) je plánuje vyhlásit mezi prvními výzvami z nového Operačního programu Životní prostředí pro roky 2014 až 2020. Úřad to uvedl na svém webu. Opatření se zaměří například na snížení množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů nebo na zajištění dodávek kvalitní pitné vody.

Význam vody i problémy s jejím nedostatkem dnes připomíná Světový den vody. Letošním mottem je Voda a udržitelný rozvoj, Voda pro budoucnost. Den vody se slaví každoročně od roku 1993.

Problematikou vody a sucha se od loňského října zabývá meziresortní pracovní skupina. MŽP s ministerstvem zemědělství připravilo návrh dokumentu, který by měl řešit problémy s dlouhodobým suchem a jeho dopady na stát. Jde hlavně o posílení retenční schopnosti krajiny, zvýšení celkových zásob vody ve vodních zdrojích a racionální hospodaření s vodou a vodními zdroji. Materiál má být brzy předložen vládě, napsalo MŽP.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v pátek na odborné konferenci o vodě řekl, že pokud se budou i nadále měnit hydrologické podmínky na území Česka, lze předpokládat významné dopady na životní prostředí. "Tomu, že scénáře změny klimatu nejsou jen virtuální hrozbou, nasvědčují již delší dobu častěji se opakující povodňové situace, zpravidla následované suchými obdobími i změna rozložení srážkové činnosti v průběhu roku," upozornil.

Podle předsedy představenstva Svazu vodního hospodářství ČR Petra Kubaly je nový OP Životní prostředí pro vodní hospodářství velkou příležitostí. Česko podle něj žije ve "vodním blahobytu", což se ale prý negativně projevuje v tom, že se nedaří prosazovat opatření k zabezpečení dostatku vody v budoucnu.

Odborné studie podle Kubaly nasvědčují tomu, že doba, kdy začne být vody nedostatek, nemusí být tak daleko. "Je zřejmé, že se nedaří dostatečně působit na veřejnost, aby si uvědomila všechny souvislosti spojené s vodou a její dostupností," uvedl v tiskové zprávě ke Světovému dni vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů