Pátek, 19. dubna 2024

Inspekce upozorňuje veřejnost na nebezpečný výrobek a žádá o spolupráci

Inspekce upozorňuje veřejnost na nebezpečný výrobek a žádá o spolupráci

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) upozorňuje spotřebitele na nebezpečný výrobek - falzifikát čističe na brýle, monitorů a dalších zařízení značky OPTIGLEIN. Zároveň vyzývá veřejnost, aby v případě, že padělek vlastní, neprodleně kontaktovala Oblastní inspektorát ČIŽP Olomouc, oddělení odpadového hospodářství.

Inspektoři obdrželi informaci o nehodě spočívající v poleptání prstů na ruce spojené s používáním výrobku Professionell OPTIGLEIN, který byl uváděn na trh v České republice v rámci předváděcích akcí v obchodních centrech na území republiky. Podle informací od společnosti, která jako první uvedla výrobek OPTIGLEIN na trh v ČR, se jedná o padělek. Ten se liší od originálu jiným složením. ,,Nebezpečí padělku spočívá v jeho nízkém pH, analýzou byla zjištěna hodnota 1,4. Vzhledem k vysoké kyselosti může mít tato směs dráždivé až žíravé účiny a způsobit poleptání. Z toho důvodu by měla být klasifikována jako nebezpečná," upozornil Erik Geuss, ředitel ČIŽP. Dodal, že výrobek není v souladu s požadavky evropské směrnice (1999/45/ES) týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných přípravků.

Falzifikáty byly zajištěny v říjnu 2014 na předváděcím stánku v obchodním centru Interspar (nyní Albert) v Prostějově. Podle informací inspekce se padělky mohly vyskytovat v rámci předváděcích akcí především v Olomouckém a Zlínském kraji.

Originály mají na dně lahvičky natištěno datum expirace, což je hlavním rozpoznávacím prvkem. Výrobek byl nahlášen do výstražného systému RAPEX a spotřebitelé, kteří ho zakoupili, mají právo na jeho vrácení distributorovi podle zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků.

Číslo oznámení RAPEX - A12/0358/15, webová stránka výstražného systému RAPEX: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/alerts/main/index.cfm?event=main.listNotifications).

Na přiložených fotografiích jsou uvedeny rozdíly mezi originálním balením a jeho falzifikátem.

Fotografie:

TZ - nebezpečný výrobek2.jpg

TZ - nebezpečný výrobek.jpg


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů