Sobota, 27. dubna 2024

Kostarika jako první země používá jen obnovitelné zdroje

Kostarika jako první země používá jen obnovitelné zdroje

Obyvatelé středoamerické Kostariky používají od začátku letošního roku výhradně elektrickou energii, která pochází z obnovitelných zdrojů. Země těžící z příznivých přírodních podmínek se tak stala vůbec prvním státem na světě, kde přestali využívat elektrárny na fosilní paliva. Oznámil to v pondělí místní energetický úřad, podle nějž jsou však uhelné elektrárny připraveny k využití, pokud nebude ekologicky šetrná energie stačit.

Kostaričtí energetici přestali do sítě dodávat proud z uhelných elektráren začátkem ledna a dosud ho po dobu 75 dnů v řadě nepotřebovali. "Náš historický milník ve využití čisté energie byl dosažen díky silným dešťům, které v prvním čtvrtletí 2015 naplnily nádrže čtyř vodních elektráren," uvedl v prohlášení kostarický energetický úřad ICE.

Kostarika je jednou z nejbohatších zemí Latinské Ameriky a zhruba 80 procent energie vyrábí ve vodních elektrárnách. Těží rovněž z toho, že na svém území má řadu sopek, a díky tomu přibližně desetina energie pochází z geotermálních zdrojů. Zbytek generují solární a větrné elektrárny.

V loňském roce země vyrobila z obnovitelných zdrojů celkem 94 procent energie.


V záloze však má stále připraveny tepelné elektrárny, které budou zapojeny do výroby v případě zhoršených klimatických podmínek, například pokud zemi postihne sucho.

Kostarika je v chudém regionu naprostou výjimkou, o podobný cíl však zatím pouze usilují i bohatší země. V západním světě se stoprocentnímu zastoupení obnovitelné energie na výrobě elektřiny blíží Island, podíl šetrně vyráběné elektřiny je vysoký rovněž v dalších zemích severní Evropy. Další evropské státy však dosahují nejvýše několik desítek procent zastoupení obnovitelných zdrojů energie. Lídři zemí Evropské unie loni schválili závazek, že do roku 2030 se bude v celé EU vyrábět 27 procent energie z těchto zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů