Pátek, 29. března 2024

Praha 8: Geocatcheři vyslyšeli signál MAYDAY vysílaný chráněným Okrouhlíkem

Praha 8: Geocatcheři vyslyšeli signál MAYDAY vysílaný chráněným Okrouhlíkem

Na chráněném území Okrouhlík to po dvou letech od poslední úklidové akce vypadá, jako by se tu neuklízelo nikdy. To zjistili lidé, kteří se tu v sobotu účastnili dobrovolné úklidové akce. ,,Mezi odpady kralovaly pytle s běžným domovním odpadem," kroutí nevěřícně hlavou hlavní organizátor Otto Šleger.

Přes 120 dobrovolníků v sobotu uklidilo chráněné území Okrouhlík na Praze 8. Spotřebovali 600 igelitových pytlů, 120 párů pracovních rukavic a nasazení lidí, kterým není lhostejná příroda. Za necelou hodinu se skoro naplnil 5tunový kontejner an odpadky. Uklízení přírody přitahovalo překvapené kolemjdoucí.

600 igelitových pytlů, 120 párů pracovních rukavic a nasazení. Přes 120 dobrovolníků v sobotu dopoledne uklidilo chráněné území Okrouhlík na Praze 8.
Dobrovolné uklízení přírody přitahovalo překvapené pohledy kolemjdoucích. ,,Lidé, kteří tu byli venčit psi, se divili, co je to tady za zjevení,

,,Lidé, kteří tu byli venčit psi, se divili, co je to tady za zjevení," říká organizátor celé akce Otto Šleger. ,,Někteří si mysleli, že jde o nucené práce. Jedna paní se mě ptala, kolik toho musejí ti lidé odpracovat," směje se.

Na chráněném území v parku dobrovolníci našli také 25 použitých jehel narkomanů. Na první úklidové akci v Okrouhlíku před dvěma lety jehly nenašly, zato tehdy dobrovolníci odklidili mnoho doupat bezdomovců. Nyní likvidovali pouze jeden bezdomovecký stan.

Akce Okrouhlík volá MAYDAY se poprvé zúčastnili kromě hráčů celosvětové hry Geocaching, kteří tvoří dobrovolnické jádro, také místní obyvatelé a kroužek JUDO Club.

Byla to 9. akce (po lokalitách Bohnické údolí, Čimický haj, Ďáblický háj, Zámky a Okrouhlík) během pětileté spolupráce hráčů Geocachingu s radnicí Prahy 8, bez jejíž podpory (pracovní rukavice, igelitové pytle, kontejner) by se tyto akce nemohly uskutečnit.

Zdroj:http://www.lidovky.cz/, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů