Pátek, 29. března 2024

Velikonoční RozVerky Ekologického institutu Veronica

Velikonoční RozVerky Ekologického institutu Veronica

Šedesát minut tmy spojilo svět

Na stále nebezpečnější změnu klimatu upozornilo hodinovým zhasnutím více než 7000 měst ve 172 zemích světa a miliony jednotlivců po celém světě. Ekologický institut Veronica spolupracoval na tom, aby se přidaly i desítky českých obcí, památek, firem a více jak tisícovka jednotlivců u nás. V Brně jsme veřejnost pozvali na tvz. světelný cirkus - komentovanou procházku se sledováním světla a tmy, vč. zhasínání brněnských dominant. Hodina Země je symbolem a zhasínání signánem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu. Heslem letošní kampaně v ČR bylo ,,Zhasínáme fosilní energetiku". Diskutované rozšíření těžby uhlí v severních Čechách totiž přímo rozporuje české klimatick é závazky i doporučení vědců.
Více informací naleznete zde.

Šedesát minut tmy spojilo svět

Nezapomeňte vzít jedličky do lesa

Slavnostní výsadba vánočních jedliček v květináčích letos proběhne v sobotu 11. dubna od 10 do 12 hodin u Brna, v lese za Soběšicemi. Ze zastávky Lesní školka povedou šipky, a tak se nikdo neztratí. Na stromečky bude čekat místo pro zasazení i potřebné vybavení a na jejich opatrovníky pak drobné občerstvení.
Zaujalo Vás sázení a prodej živých vánočních stromků? Chtěli byste podobnou akci také zorganizovat? Nabízíme manuál a individuální poradenství.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Čím nahradit rašelinu pro pěstování rostlin?

Rašelina se získává těžbou ze staletí starých rašelinišť, která jsou důležitým a citlivým ekosystémem, předně tedy doporučujeme žádnou rašelinu nepoužívat. Namísto rašeliny můžete využít svůj vlastní kompost. V zahradnických obchodech lze zakoupit i různé přírodě příznivější náhražky rašeliny - místo rašeliny je základem takového substrátu tzv. toresa. Jedná se o speciálně připravenou dřevní vlákninu ze smrkového dřeva, která nepoutá dusík, smíchanou s křemenitým pískem a lávovým granulátem.
Více informací naleznete zde.

Máte už svého zemědělce? Sezóna KPZ začíná

Systém komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) vychází z vůle spotřebitelů podpořit konkrétního zemědělce v jeho práci. Sedlák i spotřebitel společně sdílí rizika i výnosy hospodaření. Každý týden či čtrnáct dní si lidé vyzvedávají svůj podíl z odběrných míst ve městě. Během roku mohou svého zemědělce navštěvovat a nahlédnout více do toho, jak se potraviny pěstují a vyrábějí. Jednotlivé skupiny přijímají nové členy zpravidla před začátkem sezóny a právě teď je tedy vhodná doba se přidat.

Zaujala Vás myšlenka pravidelného odběru ovoce, zeleniny a dalších produktů od drobných rodinných hospodářů? Pokud se chcete přidat k některé již existující skupině, můžete si ji vyhledat v naší ekomapě. Podrobné informace o KPZ fungujících v Brně najdete na našem webu.

Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

První číslo roku 2015 se vrací k loňskému tématu ovocnářství dalšími články, mj. o škůdcích a chorobách ovocných dřevin a jak na ně bez syntetických pesticidů. Pokračujeme v cyklu Vcházení do obrazů a připomeneme si život a práci Josefa Vavrouška a blížící se termín nominací na cenu po něm pojmenovanou.
Více informací naleznete zde.

Letní tábor pro rodiče s dětmi

Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace v Centru Veronica Hostětín. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.

Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů