Pátek, 19. dubna 2024

Automobily, bez kterých se podnikání neobejde

Automobily, bez kterých se podnikání neobejde

Životní prostředí se zlepšuje

Z hlediska ochrany životního prostředí podléhají užitková vozidla přísným emisním normám. V současné době už téměř každé nové musí dnes odpovídat velmi striktní normě Euro 6 s tím, že se ještě doprodávají některá vozidla s Euro 5, popř. se čeká na dohotovení nástaveb na podvozcích dodaných ještě před termínem povinnosti normy Euro 6. V průběhu letošního roku tyto "doprodeje" skončí a každý u nás nově prodaný nákladní či dodávkový automobil bude muset splňovat už jen Euro 6.

Poněkud složitější je otázka využívání alternativních pohonů a paliv v užitkových vozidlech. Zatím stále převládá nafta, která slouží k pohonu téměř 90 % lehkých užitkových a prakticky ve 100 % u nákladních vozidel. Podíl benzinu je u lehkých užitkových vozů 5,35 %, plynu CNG 2,29 %, LPG 0,12 % a elektromobilů u nás jezdí zatím jen 0,04 %.

U nákladních vozidel, včetně městských komunálních, jsou sice v nabídce ojedinělé modely na plyn CNG nebo s hybridním pohonem, ale zatím se nedokázaly prosadit, protože jsou co do pořizovacích nákladů dražší nebo i výrazně dražší. Česká legislativa ekologická vozidla ještě zřejmě nezaznamenala, a tak na rozdíl od vyspělých zemí je ani nezvýhodňuje.

Zajímavou realitou jsou užitkové elektromobily, které má v nabídce (a už je u nás prezentovalo) několik značek. Případní zájemci o ně však mají zatím spočítáno, že se jim nevyplatí bez státní podpory - a ta je při produktivitě české legislativy stále spíš v nedohlednu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů