Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bývalý vojenský prostor Ralsko navštíví ve čtvrtek 9. dubna ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický. Se zástupci Libereckého kraje budou hovořit o budoucnosti bývalého vojenského prostoru Ralsko, včetně revitalizace území s využitím evropských fondů, konkrétně prostředků z Operačního programu Životní prostředí. Společně s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou budou jednat například o Územním plánu města Ralsko nebo Akčním plánu rozvoje města Ralsko. Poté se přesunou do terénu, na prohlídku bývalého vojenského prostoru (letiště Hradčany, obora Ralsko).

Clarkson bude bojovat za ekologičtější paliva
Bývalý moderátor motoristického pořadu Top Gear Jeremy Clarkson přešel po svém propuštění na druhou stranu barikády. Dlouholetý oblíbenec bossů automobilek a úhlavní nepřítel ekologů se stal novou tváří kampaně za ekologicky šetrná paliva, kterou organizuje deník The Guardian.

ČSSD chce kvůli biopalivům počkat na postoj Bruselu
ČSSD ve sněmovně v prvním kole podpoří vládní novelu o daňové podpoře biopaliv. Kvůli ní čelí kritice ze střetu zájmů (a to z koaličních i opozičních řad) vicepremiér a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Před schvalováním chce ČSSD ale znát postoj Evropské komise, zda je návrh v souladu s evropským právem. Schvalování zákona se tak možná protáhne.

Do Bílých Karpat se vrátila vzácná šelma
Zoologové koncem zimy získali snímky kočky divoké v severní části Bílých Karpat na území Česka. V posledních letech ji fotopasti zachytily na Šumavě či v Českém lese, chyběly však důkazy o jejím trvalém výskytu. Spolu s příchodem vlka na Šumavu nebo rysa na sever Čech to ukazuje trend posledního desetiletí - do české krajiny se vracejí vyhynulé druhy.

Tři ministerstva vybrala státní tajemníky
Funkce státního tajemníka na ministerstvu vnitra se včera ujal Jiří Kaucký. Náměstek pro státní službu Josef Postránecký řekl, že vybráni už byli také státní tajemníci na ministerstvech životního prostředí a kultury, jmenováni budou ve čtvrtek. Naopak v resortech zemědělství a spravedlnosti se výběrová řízení musejí opakovat. O pozice 15 státních tajemníků se ucházelo celkem asi 30 lidí.

Škoda Electric dodá 25 trolejbusů do Rigy
Škoda Electric dodá do konce roku dalších 25 trolejbusů za více než půl miliardy korun do lotyšské Rigy, kam už loni vyvezla 25 vozů. Škodovka uzavřela v červenci 2013 rekordní kontrakt na dodávku až 125 trolejbusů. V průběhu několika let tak dodá do Rigy nízkopodlažní kloubové vozy typu Škoda 27 Tr v celkové hodnotě až 2,6 miliardy korun. Součástí smlouvy je ještě možnost opce na dalších 38 trolejbusů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů