Pátek, 29. března 2024

Číslo týdne: 50. Skotsko letos vyrobí 50 procent elektřiny z domácích obnovitelných zdrojů

Číslo týdne: 50. Skotsko letos vyrobí 50 procent elektřiny z domácích obnovitelných zdrojů

Skotsko pokryje letos s největší pravděpodobností z padesáti procent spotřebu elektřiny domácími obnovitelnými zdroji. A v roce 2020 má velkou šanci vyrobit obnovitelně veškerou potřebnou elektřinu. Uvádí to nejnovější zpráva britské vědecké komise o naplňování skotského antifosilního zákona [1].

Podobná česká komise - kdyby ovšem existovala - by pro začátek doporučila vládě udělat dvě věci: přijmout český antifosilní zákon a roztočit větrné elektrárny. Ani jedno však vláda zatím neudělala. Předložila však aspoň novelu, která by mohla odblokovat instalaci malých střešních solárních elektráren a podpořila bioplynové stanice na odpad. Poslanci a poslankyně budou zítra hlasovat o zákonu o podporovaných zdrojích energie, který to umožňuje.

Skotsko naopak úspěšně využívá jak antifosilní zákon, tak větrnou energii, a proto může příští rok zavřít svou poslední uhelnou elektrárnu [2]. To výrazně omezí skotské emise skleníkových plynů. Emise (a tedy i závislosti na fosilních palivech) už země snížila o víc než 26 % oproti roku 1990. Vědecká komise však skotskou vládu upozorňuje, že musí zvýšit úsilí, aby mohla dosáhnout plánovaného snížení o 42 procent do roku 2020. EU jako celek přitom plánuje snížit emise o 40 % až k roku 2030. Celkově Skotové zamýšlejí snížit závislost na fosilních palivech na pouhou pětinu do roku 2050. Stejný cíl stanovuje i britský antifosilní zákon [3].

Británie jako celek v roce 2008 a Skotsko samostatně v roce 2009 přijaly zákony, které stanovují, jak se ostrovní království zbaví zbytečné a škodlivé spotřeby uhlí, ropy a zemního plynu. Zákony byly výsledkem shody vlády s opozicí, svazem průmyslu a odbory. Británie snižuje každoročně závislost na fosilních palivech průměrně o dvě procenta [4] a loni dokonce o 9 % (díky zavírání uhelných elektráren) [5].

U nás zatím chybějí potřebné zákony. Vláda se ovšem v programovém prohlášení zavázala připravit českou obdobu úspěšného antifosilního zákona. Slíbila také využít potenciálu domácích obnovitelných zdrojů. Podle propočtů, které zveřejnily Komora OZE a Hnutí DUHA, máme obrovské příležitosti pro výrobu elektřiny z větru, které ovšem nevyužíváme [6]. Přestože by větrná energetika zaměstnala až 23 tisíc lidí, vláda nepředložila zatím žádný návrh na její rozumnou podporu a raději debatuje o šestkrát dražších nových jaderných reaktorech, které by přitom vyrobily maximálně stejné množství elektřiny jako vítr a přitom nadále zvýšily dosavadní rizika plynoucí z využívání atomové energie.

A jak si obnovitelné zdroje stojí ve srovnání s jinými možnostmi? Ekonomičtí experti společnosti Cambidge Econometrics posuzovali dva možné scénáře budoucího vývoje britské výroby elektřiny. První se zaměřuje na výrobu ze zemního plynu a druhý na větrné turbíny. Pro plynový scénář výpočty ukazují, že cena elektřiny vzroste do roku 2030 o 8 až 41 procent. Větrná varianta však přinese zvýšení cen maximálně jen o čtyři procenta [7].

Hnutí DUHA zveřejňuje každý týden zajímavosti a nové souvislosti z energetiky a ekonomiky v seriálu Číslo týdne, www.cislotydne.cz

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Skotsko letos dosáhne poloviční nezávislosti na fosilních palivech ve výrobě elektřiny. A za pět let bude nezávislé úplně. Spotřebu totiž pokryje jen z čistých domácích obnovitelný zdrojů. Ale nestalo se to mimochodem. Skotsko - i Británie jako celek - mají dobré zákony, které zajišťují, že se zbavují závislosti na dovozu ropy a plynu, zavírají uhelné elektrárny a vítají investory do moderních technologií."

,,Ani naší zemi nespadne moderní zelená ekonomika a prosperita do klína. Vláda by měla splnit svůj závazek z programového prohlášení, přijít s českou verzí úspěšného britského antifosilního zákona a navrhnout, jak chytit za vlasy velkou příležitost skrývající se ve výrobě elektřiny z větru."



Kontakty:

Jiří Koželouh
, programový ředitel Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Martin Mikeska, energetický expert Hnutí DUHA, 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů