Pátek, 26. dubna 2024

S jarním úklidem Vysočiny letos pomůže skoro 21.000 dobrovolníků

S jarním úklidem Vysočiny letos pomůže skoro 21.000 dobrovolníků

Do jarního úklidu přírody na Vysočině se zapojí skoro 21.000 dobrovolníků. Odpadky budou sbírat od soboty do 22. dubna, vyčistí hlavně pozemky u silnic a veřejná prostranství. Krajem organizovaná akce Čistá Vysočina se letos uskuteční posedmé. Počty účastníků se rok od roku zvyšují. Proti loňsku se číslo zvýšilo téměř o 2500, sdělil dnes ČTK radní kraje Martin Hyský (ČSSD).

"Prvního ročníku v roce 2009 se celém kraji zúčastnilo 6000 lidí, o rok později už 14.500," uvedl Hyský. Do úklidu se vedle jednotlivců pravidelně zapojují obce, různé organizace a školy. Minulý rok v kraji dobrovolníci posbírali 70 tun odpadků. Letos je nejvíc lidí zaregistrováno na Havlíčkobrodsku, kde vyjde kolem 5000 sběračů.
Při přihlašování lidé oznamují i to, na jakém místě a v jakém termínu budou odpadky sbírat. Organizátoři tyto informace zanášejí do mapy, aby silničáři věděli, kdy mají pytle s odpadem sbírat. Za uložení odpadků ve sběrných dvorech ročně platí kolem půl milionu korun.

Davy školáků už v tomto týdnu začaly čistit břehy a koryto Sázavy na Vysočině. Akce Čistá řeka Sázava se v tomto kraji koná šestým rokem. "Od úterý do pátku uklízí školy a v sobotu dobrovolníci včetně vodáků," upřesnila Pavlína Nermutová z organizačního týmu. Očekává, že celkové počty budou podobné jako loni, kdy břehy Sázavy uklízelo přes 500 lidí. Odpadu podle ní moc neubývá, kromě plastových láhví a sáčků našly děti v Havlíčkově Brodě i nepořádek po stavebních pracích a pneumatiku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů