Pátek, 26. dubna 2024

V Plzni začne letos v září fungovat nový systém svozu odpadu

V Plzni začne letos v září fungovat nový systém svozu odpadu

V Plzni začne letos v září fungovat nový systém svozu směsného komunálního odpadu, který bude kompletně zajišťovat městská teplárna prostřednictvím své firmy Čistá Plzeň, dříve Plzeňské komunální služby. Cena za vyvezení popelnice zlevní na polovinu, druhou zaplatí za občany město. Investice do systému svozu odpadu budou činit 150 milionů korun, řekl ČTK ředitel Čisté Plzně Tomáš Ženatý. Půjde hlavně o nákup techniky a o investice do areálu.

"Občan, který není vlastníkem nemovitosti (téměř 85 procent Plzeňanů), nemusí dělat vůbec nic. Velikost nádob a frekvenci jejich vyvážení si dohodnou majitelé objektů," řekl jednatel Čisté Plzně Petr Baloun. Registraci musí provést od 1. června do 31. července, aby nová firma mohla v srpnu naplánovat svozové trasy. Všechny subjekty, které by se měly do nového systému svozu zaregistrovat, osloví magistrát. Mohou se registrovat na webu města, dopisem nebo na kontaktních místech v sídle firmy, v budově radnice naproti Plaze a na obvodech.

Cena za vyvezení popelnice, kterou loni schválili zastupitelé, bude podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) o polovinu nižší, než je průměr cen na trhu. "Tuto cenu máme i v dlouhodobých výhledech a jsme připraveni 50 procent nákladů hradit," řekl ČTK. Popelnice 120 litrů, vyvážená jednou za dva týdny, bude stát 61 korun. Obyvatelé bytových domů ušetří několik set korun ročně. Do nového systému se mohou přihlásit i firmy. Svoz budou mít levnější, ale ne o tolik jako občané. Do dvou let přejde pod Čistou Plzeň také svoz tříděného odpadu.

"Čistá Plzeň bude mít k 1. září 75 zaměstnanců. Spolupracujeme s úřadem práce, z jehož evidence přijmeme asi polovinu zaměstnanců," řekl Ženatý. Před dokončením je administrativní budova sídla firmy v ulici Edvarda Beneše, běží přípravné práce na úpravách zhruba hektarového areálu bývalé výtopny a výběrové řízení na nákup 13 svozových vozů. Firma vypisuje tendry na nákup 23.000 nádob a výběrové řízení na svoz tříděného odpadu. Dále firma nakoupí dva nákladní vozy na likvidaci černých skládek; nepořádek v Plzni mohou lidé hlásit na webu města.

"Provozní náklady nové společnosti by se měly pohybovat kolem 75 milionů korun," řekl Ženatý. Podle něj není firma vytvořená s tím, aby tvořila zisk, ale aby sloužila občanům.

"Odpadové hospodářství je jednou z našich priorit. Chceme mít svoz komunálního odpadu plně pod kontrolou," řekl Zrzavecký. Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) vzniká v Plzni asi 35.000 tun směsného komunálního odpadu, za jehož odvoz a následnou likvidaci bude odpovědné město. "Současný stav nebyl v souladu s legislativou," řekl. Dlouhodobě sváželo odpad od občanů pět soukromých svozových firem, většinou poboček velkých zahraničních koncernů. Stávalo se, že do některých ulic zajíždělo denně několik vozidel různých firem.

Odpadové firmy se ucházely o pokračování lukrativního svozu popelnic ve výběrových řízeních, ale napadaly je u antimonopolního úřadu. Radnice nakonec tendr zrušila a rozhodla, že svoz ve všech obvodech zajistí teplárna provozující skládku v Chotíkově u Plzně, kde staví i spalovnu odpadu. Právě tam bude mířit komunální odpad. Spalovna má být ve zkušebním provozu v prosinci. Stavba se možná zpozdí kvůli tomu, že krajský soud v únoru zrušil na popud ekologických aktivistů účinnost stavebního povolení. Dočasně by tedy odpad mířil na skládku Chotíkov a Vysoká.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů