Pátek, 29. března 2024

DEN SNŮ V ŽIVELNÉ KRAJINĚ ZAHÁJÍ 25. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC (EDO)

DEN SNŮ V ŽIVELNÉ KRAJINĚ ZAHÁJÍ  25. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC (EDO)

Všem ,,snivcům" je určena sobota 18. dubna v areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. V minulém roce zdejší komponovanou krajinu ozdobili svými výtvory čeští umělci František Skála, Miloš Šejn, Miloslav Fekar a Marcel Hubáček. Den snů bude zahájením turistické sezóny v novém Domu přírody, navíc ojedinělou možností osobníhosetkání se všemi autory a jejich hosty: ScottMacLeodem (USA), ThorouSolveigBergsteinsdottir (Island) aLiv Nome (Norsko). Sny, pohyb, tanec, zpěv, básně, mluvené slovo, komponovaná krajiny v mnoha pestrých a živelných podobách.

Letošní program Ekologických dnů Olomouc je počinem Domu přírody inspirován celý. Veškeré dění festivalu se ptá na vztah člověka a kulturní krajiny. Tento vztah je obsahem výstav, výletů, programů pro školy, konference Města s dobrou adresou, akcí pro rodiče s dětmi a je také hlavním tématem besed v Muzeu umění Olomouc od pátku 24. 4. do neděle 26. 4. Besedovat přijedou zajímaví hosté: Václav Bělohradský, Alena Wagnerová, Pavel Barša, Alena Oberfalzerová, Alena Hanáková, Jan Tábor, Jiří Sádlo a mnoho dalších. Filosof Zdeněk Neubauer říká o besedách EDO, že jsou ,,společnou poradou o našem světě". Jeden z letošních hostů biolog Stanislav Komárek k tomu dodává: ,,Na EDO se vždycky říkají ty komplementární pravdy k těm velkým pravdám, co se píší na plakáty venku".

Ekologické dny Olomouc zakončí Ekojarmark, který proběhne 1. 5. na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníkům k dispozici bude více jak 100 stánků s informacemi o životním prostředí, tradičními řemesly, hravými stanovišti pro rodiče s dětmi, divadlem a koncertem na hlavním pódiu, kde zahrají Zrní, ASPM, Květy, Naše Kvety, Žamboši, Hm..., MarshallMalinovsky aLuboš Pospíšil.

EDO od roku 1990 organizuje Sluňákov - centrum ekologických aktivit města olomouce, letos s podporou MŽP ČR, SMO, Olomouckého kraje, Velvyslanectví USA v ČR a Skansky.

Michal Bartoš (Sluňákov) říká: ,,EDO jsou o setkání zvídavých lidí, kteří se rádi ptají, vzdělávají, jsou otevření k názorům jiných, snaží se dávat věci do jejich kontextů. Je to setkání tváří v tvář, tělesně - bez virtuálních sítí, v neopakovatelných situacích a v kontaktu se zajímavými osobnostmi a přitažlivými tématy."

Podrobný aktuální program největšího environmentálního festivalu v ČR pro veřejnost je přístupný na www.slunakov.cz, na FB skupině Ekologické dny Olomouc a na teletextu ČT v rubrice ,,Ekologie".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů