Čtvrtek, 25. dubna 2024

Číslo týdne: 47. Další země, kde vítězí čisté zdroje elektřiny, je Španělsko. Pokrylo jimi už 47 % spotřeby.

Číslo týdne: 47. Další země, kde vítězí čisté zdroje elektřiny, je Španělsko. Pokrylo jimi už 47 % spotřeby.
Španělsko letos v březnu vyrobilo 47 procent potřebné elektřiny v solárních, vodních a větrných elektrárnách. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil tamní energetický úřad [1].

ČR se podobného úspěchu zatím nedočká. Alespoň ne s aktuální novelou zákona o podporovaných zdrojích energie, která ignoruje nejperspektivnější domácí zdroj elektřiny - vítr. Novela však alespoň činí první krok k rozvíjení střešních solárních elektráren. Minulý pátek ji schválili poslanci a poslankyně a nyní směřuje do Senátu [2].

Přitom ani ve Španělsku nemají obnovitelné zdroje na růžích ustláno. Velkým fosilním elektrárenským společnostem se podařilo před několika lety prosadit diskriminační pravidla. Uhlí je dotováno a výroba domácí čisté elektřiny zdaňována (včetně ostrovních fotovoltaických systémů).

Přesto španělské ministerstvo průmyslu aktuálně přišlo s plánem, jak výkon obnovitelný zdrojů v zemi zvýšit o další pětinu procent do roku 2020 [3]. Naopak stavbu nových jaderných reaktorů ve Španělsku neplánují.

Také jednotlivé španělské regiony se snaží získat větší nezávislost na fosilních palivech a navzdory dosavadní centrální politice připravují progresivnější plány.

Katalánsko - nejprůmyslovější a nejbohatší španělská země - přijalo plán snížit spotřebu plynu, ropy a uhlí o čtvrtinu už do pěti let. A navrhlo zákon, který snižování závislosti na fosilních palivech stanoví jako závazné. Podobný legislativní krok udělala Velká Británie a za prvních šest let platnosti zákona snížila spotřebu fosilních paliv o dvanáct procent, loni pak o dalších devět [4].

I Baskicko chce srazit spotřebu ropy, plynu a uhlí o pětinu za pět let a také to potvrdit zákonem. Podobná legislativa je projednávána i na Baleárských ostrovech patřících Španělsku.

Česká vláda se zavázala připravit českou obdobu úspěšného antifosilního zákona už ve svém programovém prohlášení, jeho příprava však zatím probíhá velmi pomalu [5].


Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
,,Španělsko se svými 47 procenty energie z obnovitelných zdrojů se zařadilo mezi úspěšné evropské země, které přesouvají výrobu elektřiny z drahého jádra a špinavého uhlí k čistým domácím zdrojům. Místo obřích elektrárenských společností se výrobci stávají obce, domácnosti a menší firmy."

,,Jen naší zemi příležitosti stále proklouzávají mezi prsty. Naposledy v pátek, kdy poslanci odhlasovali novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, která ignoruje nejperspektivnější zdroj elektřiny - vítr. Novela aspoň odstraňuje bariéry pro domácí střešní solární elektrárny. Vítr do vrtulí bude muset vláda nabrat další novelou zákona."


Kontakty:

Jiří Koželouh, programový ředitel, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Martin Mikeska, energetický expert, 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů