Pátek, 19. dubna 2024

Den Země na Veronice - ekologicky na vlastní oči a vlastníma rukama

Den Země na Veronice - ekologicky na vlastní oči a vlastníma rukama

Na středu 22. dubna připravil Ekologický institut Veronica sérii akcí pro širokou veřejnost u příležitosti oslav mezinárodního Dne Země. Odborným poradenstvím, otevřenou dílnou, filmem a navazujícími besedami chce Veronica přispět k podpoře zájmu veřejnosti o ochraně životního prostředí a šíření znalostí jak k ní prakticky přispět. Dvorek poradny se díky praktické dílně promění v přírodní zahrádku ve středu Brna. Večer bude spojen s projekcí filmového dokumentu o palmovém oleji a ochraně deštných pralesů. Po celý den bude probíhat Den otevřených dveří. Návštěvníci si například budou moci prohlédnout žížalový kompostér a odnést si o něm publikaci. Druhý den, 23. dubna, naváže besedou o zkušenostech ze stavění i bydlení v domech z přírodních materiálů.

Den Země je každoroční událost, která připadá na 22. dubna, kdy se na celém světě konají akce na podporu ochrany životního prostředí.

Od 9 do 17 hodin proběhne Den otevřených dveří v Ekologické poradně Veronica, sídlící v samotném centru Brna. Nejstarší a jedna z největších českých ekoporaden bude poskytovat odborné poradenství na řadu témat spojených s životem a praktickým spotřebitelským chováním odpovědným k životnímu prostředí.

Nejčastější dotazy dle statistiky vedené poradnou míří na recyklaci odpadu, jehož největší část tvoří organické zbytky. ,,S tříděním bioodpoadu si mnoho domácností ve městě neumí poradit jinak, než že je prostě vyhodí do odpadků. To bychom rádi změnili.", popisuje Petr Ledvina, vedoucí Ekologické poradny Veronica. Ta vydala na konci loňského roku brožuru ,,Pozvěte žížaly domů: Na bioodpad s důvtipem" a příležitosti letošního Dne Země nabízí veřejnosti hlubší vhled do domácího kompostování a praktickou ukázku funkčního domácího žížalového kompostéru. ,,Rádi poradíme, jak se například vyhnout rojení mušek", doplňuje Ledvina.

Aktuálním sezónním tématem je úprava zahrad. Přírodě blízkým zahradničením se Ekologický institut dlouhodobě zabývá. Propaguje a certifikuje přírodní zahrady, distribuuje a vydává tištěné materiály k tématu. ,,Zakládání malých městských komunitních zahrad je aktuální trend a bylo jen otázka času, kdy se nám podaří udělat praktickou ukázku přírodní zahrady i u nás v centru Brna ", popisuje ekologická poradkyně Lucie Jahnová. V rámci aktivity Přírodní minizahrada na dvorku se tak pod vedením zkušeného ekologického zahradníka Mojmíra Vlašína bude veřejnost mít možnost se naučit zakládat vyvýšené záhony a zvláštní záhonky v pytlech a a dřevěných paletách. ,,Pracovní dílna je dle nás nejvyšší forma přenosu informací. Účastníkům dává možnost si na vlastní ruce vyzkoušet jak na to." dodává Ledvina.

Zahradnický workshop je první akcí pro veřejnost v rámci právě zahájeného projektu ,,Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně". Cílem projektu je zlepšit vzdělávání občanů a státní správy k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí a odpovědnému spotřebitelskému chování. Toho bude dosaženo prostřednictvím aktivit: ekologická poradna Veronica, biodiverzita v obcích, nové environmentální informace a ekologicky na vlastní oči a vlastníma rukama. Podpořeno grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů (www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz).

Více informací:

Petr Ledvina - vedoucí ekologické poradny, petr.ledvina@veronica.cz, 542 422 757, 776 057 637
Pozvánka s programem na akci: http://www.veronica.cz/?id=3&i=1321

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů