Pátek, 19. dubna 2024

Boj s prachem vyjde huť na tři miliardy

Boj s prachem vyjde huť na tři miliardy

Filtr vysoký jako třípatrový dům se leskne novotou a do zaprášených kulis ostravské ocelárny ArcelorMittal moc nezapadá. Přišel na 400 mi­lionů korun, do provozu byl uveden v pátek a je letos první dokončenou ekologickou investicí v huti. "Tento rok nás čeká ještě dalších 12 projektů na odprášení a snížení emisí, dohromady za víc než tři miliardy korun," říká Petr Baranek, podnikový ředitel pro životní prostředí.

Nový systém ventilátorů a filtrů hučí skoro neslyšně, a tak na sebe zatím upozorňuje hlavně stříbřitě lesklými stěnami a barevným potrubím, které kontrastují s rezatou šedí okolních provozů ostravské hutě ArcelorMittal. Právě železitý a uhelný prach, který se usazuje na všem okolo, má filtr pomoct zachytit. "Odvádí zvířený vzduch s prachem od chladicích pásů spékárny rud a čistí ho přes soupravu tisíců tkaninových filtrů," vysvětluje Baranek.

Dřív z tohoto provozu uletělo do ovzduší až 65 tun prachu ročně, filtr by měl většinu zachytit - zhruba 61,5 tuny. "Každá tuna prachu zachycená na chladicích pásech přijde na šest a půl milionu korun," doplňuje Tapas Rajderkar, generální ředitel ostravské hutě.

Rekordní investice

Od roku 2003, kdy do tehdejší ostravské Nové hutě vstoupil holding ArcelorMittal jako nový akcionář, investoval podnik do ekologie celkem čtyři miliardy korun. Vypouštění tuhých emisí se tím snížilo o více než dvě třetiny - zatímco v roce 2004 byly tyto emise na 2062 tunách za rok, loni to bylo 653 tun.

Celkem tři miliardy, které jdou do snižování emisí huti letos, by měly zachytit dalších asi 500 tun prachových částic ročně.

Železitý a uhelný prach je přitom leitmotivem "ekologického super­roku" v huti - s odprášením souvisí 12 ze 13 aktuálních projektů. "Vytipovali jsme největší zdroje prachu. Jedním z nich je právě aglomerační chladicí pás, dalším jsou spékací pásy. Velkým zdrojem znečištění je ale i nakládka a překládka železničních vagonů s rudou a uhlím, ročně jich sem přijede sto tisíc. Proto i výklopníky vagonů a čisticí stanice budeme odprašovat tkaninovými filtry," popisuje Baranek.

Na hranici možností

Podle podnikového ředitele pro životní prostředí se letošními investicemi ArcelorMittal dostává v podstatě na hranici technických možností, jak udělat provoz hutě co nejčistší. "Pořád je to průmysl, ten nejde dělat bez emisí, leda bychom to museli zavřít. Ale my se snažíme, už teď plníme všechny limity dané legislativou, krajem i Evropskou unií - i ty, které budou povinné až v roce 2016," říká Baranek.

Doplňuje, že všechno ostatní, co teď huť dělá pro snižování emisí, dělá navíc. "Díky tomu jsme na aktuální ekologické investice dostali vysokou dotaci z unijních fondů, podle projektů ve výši 40 až 90 procent," dodává.

AUTOR: Kristýna Greplová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů