Sobota, 20. dubna 2024

Bulhary postavily za 2,5 milionu korun nový sběrný dvůr

Bulhary postavily za 2,5 milionu korun nový sběrný dvůr

Lépe třídit odpad budou lidé v Bulharech na Břeclavsku, kde otevřeli nový sběrný dvůr za 2,5 milionu korun. Velkou část nákladů na vybudování uhradila dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), sdělil ČTK starosta Bulhar Jiří Osička (SNK).

Lidé v Bulharech dosud třídili odpad pouze do nádob na plast, papír a sklo, které v obci mají. "Velkoobjemový kontejner byl u nás dvakrát do roka a železo sbírali hasiči," uvedl Osička.

Nový sběrný dvůr má lidem umožnit odpad třídit účinněji a zbavit se i objemného materiálu. Dotace z fondu životního prostředí činila skoro 1,7 milionu korun. "Dvůr stojí na ploše 350 metrů čtverečních naproti obecního úřadu. Stavba začala loni v říjnu. Otevřeli jsme ho nyní," doplnil Osička.

Otevírací doba je každou středu od 15:00 do 18:00 a každou sudou sobotu od 09:00 do 11:00. "Jeho kapacita je 102 tun odpadu za rok," vyčíslil Osička.

Bulhary mají zhruba 800 obyvatel. Jsou vinařskou obcí, ale do povědomí veřejnosti se zapsaly především po loňských sesuvech půdy, kvůli kterým hrozilo utržení svahu s více než desítkou rodinných domů. Obec svah dává do pořádku díky penězům z Evropské unie a dotacím od Jihomoravského kraje. Práce vyjdou na desítky milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů