Sobota, 20. dubna 2024

Čína sice vyhlásila válku proti znečištění ovzduší, ale smog odolá nejméně do roku 2030

Čína sice vyhlásila válku proti znečištění ovzduší, ale smog odolá nejméně do roku 2030

Airpokalypsou nazývají obyvatelé čínského hlavního města Pekingu stav, kdy v ulicích není pořádně vidět kvůli smogu a hodnoty znečištění vzduchu přesahují mnohonásobně dávky označované jako přijatelné pro člověka. Podobné je to i v dalších velkých čínských průmyslových městech.

Čínský premiér Li Kche-čchiang sice na letošním zasedání čínského parlamentu vyhlásil "válku proti znečištění", ale nedávno stejně škodlivé polétavé částice v pekingském vzduchu dosáhly takové úrovně, že vyřadily z provozu místní zařízení na měření kvality ovzduší. Kvůli špatnému vzduchu prý ročně předčasně zemře zhruba půl milionu Číňanů.

Život podle měřáku

"Měření smogu ovládá náš život. Podle toho jdeme nebo nejdeme ven, pořídili jsme si čističku vzduchu, a dokonce vlastní měřicí přístroj," říká jeden z řady cizinců, kteří dlouhodobě žijí a pracují v Pekingu.

A dodává, že když jsou normy pro čistotu ovzduší překročeny trojnásobně, je vlastně vše v pořádku. Jenže většinou jsou naměřené hodnoty výrazně vyšší.

Největším problémem nyní jsou jemné polétavé částice PM2,5, jejichž limit v Pekingu letos na začátku roku dvacetkrát překročil hodnotu, která podle Světové zdravotnické organizace ještě neškodí lidskému zdraví.

Tyto miniaturní částice mohou způsobit zvýšení výskytu alergií a také nemocí srdce a cév. Koncentrace PM2,5 byla dokonce tak vysoká, že překročila rozsah možného měření oficiální čínské měřicí sítě dodávající informace veřejnosti například na internetu.

Úřady se sice pokusily naznačit, že "situace není tak hrozná, jak se zdá", ale začaly zavádět plány, jak znečištění v případě katastrofálního zvýšení koncentrace škodlivých látek ve vzduchu omezit. Zatímco v minulosti například obvinily z problémů se smogem pouliční prodejce grilovaného jídla, tentokrát rozhodly o zákazu provozu části automobilů ve městech. Další omezení platí, drží-li se vysoká koncentrace škodlivých látek ve vzduchu alespoň tři dny.

Na ulice tak nyní smějí pouze auta, jejichž poznávací značka končí na některá čísla. V případě krizové situace nebude podle deníku China Daily moci vyjet z garáží také 30 procent vládních vozů. Zastavuje se rovněž provoz některých továren.

Něco podobného už Peking zažil loni v listopadu, kdy se zde konalo fórum Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC), které sdružuje 21 zemí. Aby zahraniční delegáti nebyli obtěžováni smogem, dostali dělníci v některých pekingských továrnách mimořádnou dovolenou, podniky tak omezily výrobu a přestaly znečišťovat ovzduší. Obyvatelé Pekingu dodnes vzpomínají na "APEC blue", apecké modré nebe. Zároveň tento výraz už vstoupil do čínského slovníku - stal se synonymem pro to, co se v Česku označuje jako Potěmkinova vesnice.

Problém s uhlím

Část "boje proti znečištění" je totiž jen přesouváním jeho zdrojů, jak uvádí v listu Financial Times odborník na energetiku Nick Butler. Podniky v Pekingu, které znečišťují vzduch, jsou sice oficiálně zavírány - jen loni to bylo okolo tří stovek továren -, ale často se pouze přesunují hlouběji do čínského vnitrozemí.

Podobné je to i s tepelnými elektrárnami. Příští rok má být v Pekingu uzavřena poslední velká uhelná elektrárna s výkonem 845 MW (pro srovnání - jeden temelínský blok má výkon okolo tisíce MW). Jenže v západní Číně má být mezitím vybudováno přes sedmdesát nových uhelných elektráren, které budou zásobovat vzdálená města.

Hlavním problémem znečištění čínského ovzduší je právě spalování uhlí: říše středu v tomto směru vede celosvětový žebříček, když spotřebuje polovinu uhlí vytěženého na celém světě. Nyní se sice chce podle státních plánů zaměřit na rozvoj "zelených zdrojů" energie, jako jsou voda, slunce, vzduch či (podle Číňanů) jádro, ale uhlí bude stále potřebovat v ohromných dávkách.

Podle prognózy Mezinárodní energetické agentury (IEA) se čínská spotřeba uhlí zvýší v dohledné době o celou čtvrtinu.

V čínských městech proto podle prohlášení úřadů neklesne průměrné znečištění na úrovně, které nejsou zdraví škodlivé, nejméně do roku 2030.

0,5 milionu
Číňanů ročně prý předčasně zemře kvůli špatné kvalitě ovzduší.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Od našeho zpravodaje z Číny

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů