Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologie nejde proti ekonomickým zájmům, prohlásil velvyslanec USA při návštěvě Hostětína

Ekologie nejde proti ekonomickým zájmům, prohlásil velvyslanec USA při návštěvě Hostětína

Velvyslanec USA, Andrew H. Schapiro, dnes v Hostětíně spolu s Ekologickým institutem Veronica oslavil Den Země. Prohlédl si ekologické projekty, zapsal se do pamětníky knihy obce a ocenil přínosy hostětínských aktivit pro ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj.

Po prohlídce Hostětína neskrýval velvyslanec radost z toho, co viděl. ,,Místní příklad ukazuje, že ekologie nejde proti ekonomickým zájmům, obě věci jdou naopak ruku v ruce," upozornil Schapiro. ,,V Hostětíně šetří energii, zaměstnávají některé místní lidi, využívají místní produkty," podotkl.

Zároveň prohlásil, že i při návštěvě Hostětína si uvědomil, jak obrovsky se Česká republika změnila od doby, kdy ji v osmdesátých letech navštívil poprvé. ,,To je tak nebetyčný rozdíl, že jsem ani nepředpokládal, že je něco takového možné. Vy jste se dostali do 1. ligy v Evropě a když vidím i tyto projekty tady v Hostětíně, tak si říkám, že to je úžasný pokrok," sdělil velvyslanec.

Při návštěvě moštárny se velvyslanec přiznal, že se doma pod vlivem manželky začínají stravovat zdravě. ,,V minulosti jsme se tímto moc nezabývali, ale manželka mě nedávno přesvědčila, že tudy cesta nevede a musíme se stravovat zdravě. Po ochutnání hostětínského biomoštu se tak určitě cítím zdravěji," říkal velvyslanec s úsměvem a dodal, že do návštěvy moštárny ještě nikdy neviděl a nechutnal hned sedm druhů biomoštu.

Na oslavu Dne Země si připil hostětínským biomoštem se žáky ze Základní školy Vlčnov, kteří přijeli na výukové programy o přírodní zahradě a o tradičních řemeslech. Sledoval tak v praxi ukázku ekologického vzdělávání naší nejmladší generace.

Velvyslance doprovázel starosta Hostětína Robert Janota a zástupci Ekologického institutu Veronica, kteří velvyslanci ukázali obecní výtopnu na biomasu. Zde hostětínští demonstrují téma ochrany klimatu, kdy místní výtopna ročně ušetří na 1200 tun oxidu uhličitého - plynu, který zesiluje skleníkový jev a přispívá ke globální změně klimatu.

Se svými průvodci si velvyslanec prošel i ukázkovou přírodní zahradu a sad starých odrůd ovoce. ,,U historické sušírny ovoce jsme našemu hostu představili naši činnost v ovocnářství, pěstování a zpracování ovoce - což je tradiční hospodaření v našem regionu, které nyní opět ožívá", uvedl manažer Moštárny Hostětín s.r.o., Radim Machů.

,,S panem velvyslancem jsme hovořili o roli neziskových organizací v ČR na poli udržitelného regionálního rozvoje, udržitelné energetiky a prosazování ekologických inovací. Dále jsme diskutovali o ochraně klimatu na lokální úrovni, místní ekonomice a jejích přínosech k rozvoji místních pracovních příležitostí", sděluje k obsahu rozhovorů ředitelka Ekologického institutu Veronica, Yvonna Gaillyová. ,,I vzhledem k tomu, že dnes slavíme Den Země, jsme ale nezůstali jen u místní úrovně. Dotkli jsme se i očekávaného projevu prezidenta Obamy, který na Floridě při příležitosti Dne Země pronese významnou řeč potvrzující, že lidská činnost je příčinou změny klimatu a že k jejímu zmírnění musí lidstvo přistoupit bezodkladně. Například přechodem na využívání obnovitelných zdrojů energie."

Velvyslanec se zajímal také o provoz pasivního domu Centra Veronica, kde probíhají vzdělávací aktivity a který slouží i jako ekologický penzion. K dalším ekologickým projektům v obci patří kořenová čistírna odpadních vod, obecní výtopna na biomasu, využívání solárních technologií pro ohřev teplé vody a výrobu elektřiny, šetrné veřejné osvětlení a činnosti na podporu udržitelného cestovního ruchu - netradiční naučné stezky v krajině. Tyto projekty a instalace si ročně prohlédne na sedm tisíc návštěvníků.

,,O ochraně klimatu a udržitelném rozvoji se k nám jezdí učit lidé nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Jedinečnost hostětínského prostředí spočívá v tom, že se zde zájemci mohou učit nejen teorii, ale zároveň vše vidět v praxi a všechny technologie si, tak říkajíc, osahat. A to platí nejen pro odborníky, ale i laiky, z řad dospělých i dětí, které k nám jezdí", říká o vzdělávacích programech Centra Veronica jeho ředitelka Marie Křiváková.

Ekologický institut Veronica, který působí v Brně a v Hostětíně, je hlavní hybnou silou hostětínských projektů. Udržitelný rozvoj, který obci přinesl čistější ovzduší, úspory energie, levnější a ekologickou energii z obnovitelných zdrojů, částečnou energetickou soběstačnost a mnohé pracovní příležitosti, je nadějí pro budoucnost. ,,Hostětínskou cestu můžeme považovat za standard, za příklad perfektně propracované ekologické infrastruktury dosažitelné dnes běžně zvládnutými a dostupnými technologiemi. Každá obec v Česku by jej mohla a měla následovat. Snažíme se o to šířením dobrých příkladů v dalších mikroregionech", shrnuje činnost Ekologického institutu Veronica jeho ředitelka Yvonna Gaillyová.

Podobně jako velvyslanec Schapiro ocenil aktivity v Hostětíně i princ Charles, od jehož návštěvy v obci právě uplynulo 5 let.

Průvodcem pana velvyslance při návštěvě byli:

? Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica

? Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín

? Radim Machů, manažer Moštárny Hostětín s.r.o.

? Eriqa Hermén z Linneaus University ve Švédsku, stážistka v Centru Veronica.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů