Pátek, 19. dubna 2024

Letohrad chce začít třídit oleje a tuky z domácností

Letohrad chce začít třídit oleje a tuky z domácností

Letohrad plánuje rozšířit dosavadní systém třídění a sběru odpadů z domácností. Nově by měly přibýt nádoby na oleje a tuky po smažení. Lidé by je do nich vhazovali přelité do použitých uzavřených plastových lahví, k dalšímu zpracování by si je odvezla soukromá firma, řekla ČTK Hana Koblížková z odboru výstavby a životního prostředí letohradské radnice. Smlouvu s odběratelem musí ještě schválit městská rada.

"Oslovili jsme firmu, která dodá nádoby a bude je vyvážet. Je to další krok k tomu, aby občané měli možnost tento odpad někde odložit a nemuseli jej lít do kanalizace," uvedla Koblížková.

Zelené separační popelnice o objemu 240 litrů budou rozmístěny na ulicích i ve dvou sběrných dvorech. Podle místostarosty Martina Hatky by oleje a tuky lidé neměli vylévat do odpadů v kuchyni a na záchodech. Po ochlazení a vysrážení totiž zanášejí trubky a kanalizaci.

Obyvatelé Letohradu teď mohou třídit čiré a barevné sklo, plasty, papír, nápojové kartony, biologický odpad, kovy, textil a elektroodpad. Na osobu a rok lidé platí za likvidaci odpadu 650 korun, mohou ale poplatky snížit díky motivačnímu programu města. Domácnosti mohou třídit do pytlů plasty a nápojové kartony a do balíků svázat starý papír, označit je štítky se svým čárovým kódem, které dostanou na radnici, a odložit před domem. Jednou za dva týdny je odváží svozový vůz. Za 2,5 kilogramu plastů se jim poplatek sníží o 20 korun, za dva kilogramy kartonů o deset korun a o 15 korun za deset kilogramů papíru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů