Čtvrtek, 28. března 2024

Divoké včely v Evropě jsou podle vědců ohroženy, v Česku také

Divoké včely v Evropě jsou podle vědců ohroženy, v Česku také

Téměř desetině evropských divokých včel hrozí podle vědců vyhynutí. Na studii Evropského červeného seznamu včel vydaného Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) upozornili ekologové z Hnutí Duha. Podle nich má konkrétně Česko v ochraně včel velké rezervy. Studie mapuje téměř dva tisíce druhů divokých včel Evropy, ohrožených druhů může být prý přes 60 procent. ČTK dnes o tom informoval programový ředitel Hnutí Jiří Koželouh.

"Intenzivní průmyslové zemědělství si začíná vybírat další významnou daň - úhyn živočichů klíčových pro lidstvo," uvedla expertka Hnutí Duha na potraviny a zemědělství Klára Havlová. Ekologové navrhují, aby český stát podporoval přírodě blízké zemědělské praktiky a nakládání s půdou. Větší část zemědělských dotací by se prý mohla soustředit na lepší péči o krajinu a zajistit lepší podmínky pro včely a další opylovače.

Jako příklad uvedli, aby získání dotací na sečení luk bylo na pozemku větším než jeden hektar podmíněno ponecháním pěti až deseti procent neposečené plochy. Snížit by se mělo množství pesticidů a podpořit naopak drobné farmáře pěstující rozmanité plodiny vhodné k opylování, navrhují.

Podle vědců z IUCN je potřeba dalšího výzkumu, aby se přišlo na to, jak zabránit úhynu všech ohrožených včel. Ty mají přitom klíčovou roli i na produkci potravin. Ekologové uvedli, že jenom v Evropě včely opylují každoročně plodiny v hodnotě 605 miliard korun. Opylovači včetně včel mají vliv až na 84 procent hlavních plodin určených k lidské spotřebě.

Problémy české krajiny se v úterý zabývali také odborníci na konferenci v Lichtenštejnském paláci v Praze. Podle šéfporadce premiéra Vladimíra Špidly stát po deseti letech ještě zdaleka nedosáhl cílů Evropské úmluvy o krajině, přestože se situace lepší.

Upozornil na pokračující divoký zábor zemědělské půdy zejména v okolí velkých měst a na nedostatečnou ochranu nejlepší zemědělské půdy. Denně půdy ubývá 13 hektarů a až 55 procent je ohroženo erozí. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce je problémem i odosobnění obyvatelstva od krajiny a ztráta její jedinečnosti. Za dopady těchto změn označil záplavy, sucho nebo ztrátu půdní úrodnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů