Pátek, 26. dubna 2024

Veřejná konzultace k návrhu změny harmonizované klasifikace a označování nikotinu

Veřejná konzultace k návrhu změny harmonizované klasifikace a označování nikotinu

ECHA zahájila 45ti-denní veřejnou konzultaci k návrhu harmonizované klasifikace a označování (CLH) nikotinu v termínu do 5. 6. 2015 (zveřejněno ECHA 22 4. 2015).

Evropská agentura pro chemické látky vyzývá k veřejné konzultaci, která se týká změny harmonizované klasifikace a označování pro nikotin (EC 200--193--3, CAS 54--11--5).

Nikotin již má harmonizovanou klasifikaci v příloze VI nařízení CLP jako toxický při požití (Acute Tox. 3 * -- minimální klasifikace) a může způsobit smrt při styku s kůží (Acute Tox. 1). V poslední době se vzhledem k minimální klasifikaci pro orální toxicitu objevily nejistoty při odvození klasifikace a označování nikotinových směsí.

Nizozemí navrhuje změnit minimální klasifikaci nikotinu Acute Tox. 3 * (toxický při požití) na Acute Tox. 1 (při požití může způsobit smrt) a doplnit navíc Acute Tox. 2 (vdechování může způsobit smrt). Klasifikace se týká čistého nikotinu.

V posledních letech se zvýšilo množství nikotinu používaného při léčbě závislosti na nikotinu, který uživatelé mohou přijímat pomocí žvýkací gumy, kožních náplastí, tablet nebo nosních sprejů. Nikotin je rovněž součástí náplní pro elektronické cigarety (e--cigarety).

Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce do 5. června 2015 formou elektronického formuláře v tabulce na stránkách ECHA. Podrobné informace naleznete v dokumentu ECHA pro uvedenou látku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů